NaslovnaNovostiKina napravila prvi na svetu, potpuno autonomni, nosač dronova Žu Hai Iun

Kina napravila prvi na svetu, potpuno autonomni, nosač dronova Žu Hai Iun

Žu Hai Iun, prvi morski nosač dronova na svetu koji može da funkcioniše nezavisno, isporučen je u kineskom Džuhaju 12. januara. Isporuka dolazi skoro osam meseci nakon što je brod porinut u maju 2022.

Žu Hai Iun je prvi naučni istraživački brod bez posade sa sistemom autonomne navigacije i funkcijama daljinske kontrole.

Činjenica da bespilotni nosač ima daljinsko upravljanje znači da je sposoban za nezavisnu navigaciju na otvorenom. Izgrađen je pod nadzorom Laboratorije za nauku i inženjerstvo južnog mora Guangdong (Zhuhai) i dobio je prvi sertifikat za inteligentni brod od strane Kineskog klasifikacionog društva (CCS).

Prema planovima, očekuje se da će brod sprovesti naučnu studiju o okeanu i obaviti druga zapažanja, izvestio je državni Global Times.

Prema izveštajima kineskih medija, dron nosač dronova završio je 12 sati autonomne navigacije i naučio kako da izbegne prepreke i planira rutu.

Izgradnja Zhu Hai Iun-a počela je jula 2021. godine u Guangdžouu od strane brodogradilišta Huangpu Venchong, podružnice najveće kineske brodograditeljske kompanije, China State Shipbuilding Corporation.

Značaj posedovanja matičnog dronova kao što je Zhu Hai Iun je veliki i za Kinesku Armiju. Kineska ratna mornarica radi na pristaništu za sletanje helikoptera tipa 076, za koje se kaže da je u stanju da nosi borbena letelica bez posade.

Iako je Žu Hai Iun dizajniran za civilnu upotrebu, neki stručnjaci su izrazili skepticizam i veruju da bi to mogao biti uvod u brod Tip 076, koji će igrati ulogu dronova u mornarici kineske vojske. Brod ima projektovanu deplasman od 2.000 tona a dimenzije su DŠV 88,5 x 14 x 6,1 metara. Sa maksimalnom brzinom od 18 čvorova (33 kmh), može da plovi brzinom od 13 čvorova (24 kmh).

Brojni bespilotni uređaji, uključujući bespilotne letelice, bespilotne brodove i podmornice, mogu se transportovati na prostranoj palubi broda zahvaljujući njegovom Inteligentnom mobilnom okeanskom stereo sistemu za posmatranje, koji je razvila Laboratorija za nauku i inženjerstvo južne pomorske Guangdong.

Prema nekim vojnim stručnjacima, kineska vojska bi takođe mogla da koristi dronove za prikupljanje obaveštajnih podataka u spornom Južnom kineskom moru, gde su brojne nacije polagale suprotstavljene teritorijalne pretenzije. Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojno prisustvo i sve odlučnije tvrdi da ima suverenitet nad morem.

Pošto je brod dizajniran za prikupljanje podataka, svakako ima potencijal da postane moćno obaveštajno oruđe. Pored Žu Hai Iun-a, Kina je pravi značajna ulaganja u različite bespilotne platforme, uključujući dronove i autonomna vozila, kako bi ojačala poziciju svoje mornarice.

Kina ima najveću industriju brodogradnje na svetu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave