NaslovnaNovostiJužna Koreja želi izraelski Sky spotter, detektor dronova

Južna Koreja želi izraelski Sky spotter, detektor dronova

Vojska Južne Koreje razmišlja o nabavci izraelskog sistema za detekciju dronova Skaj spoter da bi tako lakše otkrila male dronove iz Severne Koreje, saopštio je izvor iz Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje se prethodno našlo na udaru kritike zbog upada pet dronova iz Severne Koreje 26. decembra prošle godine, kada je jedan od dronova uspeo da prodre u zonu zabrane leta blizu predsedničke kancelarije u Seulu, prenosi agencija Yonhap.

Ukupno pet malih dronova, od kojih četiri pripadaju Severnoj Koreji, primećeno je kako lete u blizini ostrva Gangvado u Južnoj Koreji, dok je peti putovao u severni deo regiona, koji uključuje Seul. Posle izvesnog vremena, mediji u Južnoj Koreji javili su da se samo jedan od pet dronova vratio u Severnu Koreju, dok su ostala četiri nestala sa radara.

Sistem Skaj spoter, koji proizvodi izraelska državna kompanija Rafael, služi za rano otkrivanje i praćenje malih objekata koji se kreću vazduhom, kao što su dronovi, ali i baloni i zmajevi.

Sky Spotter EO senzor poboljšava efikasnost radara uspostavljanjem pasivne sfere vazdušne odbrane u radijusu od jednog do desetine kilometara i dalje koristeći kombinaciju izuzetno osetljivih senzora. Ovi senzori uključuju srednjetalasni infracrveni, kratkotalasni infracrveni i spektrometar za vidljivu sliku. Rafael kaže da visoko razvijeni algoritmi automatizacije, obrade slika i veštačke inteligencije omogućavaju angažovanje, praćenje i upravljanje mnogim ciljevima u isto vreme.

tjxpef2q
Rafael Sky Spotter sistem

Svi navedeni objekti mogu da posluže za terorističke napade, a cilj Skaj spotera je da taj rizik svede na minimum. Nakon testiranja performansi sistema u odnosu na opasnosti koje predstavljaju severnokorejske bespilotne letelice, odluka o tome da li će se vojska obratiti vladi za kupovinu biće doneta u narednim nedeljama, prema izvoru.

PrekoRafael
IzvorYonhap

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave