NaslovnaNovostiIntervju sa pilotom Su-35: „Moj posao je da pokrivam bombardere i jurišne...

Intervju sa pilotom Su-35: „Moj posao je da pokrivam bombardere i jurišne avione“

Ruski lovac Su-35 se u Ukrajini koristi uglavnom za tajne misije bombardera i jurišnih aviona. Analize iz poslednjih 11 meseci pokazuju upravo to.

Pilot Su-35C sa kojim je intervju napravio ruski medij Izvestija izneo je isti stav. Ime pilota nije otkriveno, ali je otkriven njegov pozivni znak Matvej. Matvej je pred kamerama Izvestije rekao da je njegov posao „da patrolira i pokriva dejstva bombardera i jurišnih aviona u zoni specijalne operacije“.

Matvej otkriva da je nekoliko puta morao da učestvuje u vazdušnoj podršci ruskih kopnenih snaga svojim Su-35C. Međutim, njegov glavni zadatak ostaje prikrivanje ruske strateške avijacije, koju čine strateški bombarderi koji učestvuju u bombardovanju ukrajinskih položaja.

Rad pilota Su-35 je teži i opasniji od rada bombardera MiG-31. Prvi treba da angažuje neprijateljski radarski sistem, leteći na srednjim i malim visinama. Na ovaj način, MiG-31 koji leti na velikim visinama može bezbedno da baca bombe na unapred odabrane ciljeve.

Upravo zbog takvih rizičnih postupaka pilota Su-35C zabeležen je i gubitak najboljeg lovca četvrte generacije. Retko ih presreću PVO sistemi, međutim kada lete na malim visinama, desi se da ih presretnu prenosivi protivvazdušni raketni sistemi.

Pilot Matvej potvrđuje ovu taktiku ruskog vazduhoplovstva i koliko je opasno leteti na srednjim i malim visinama. „Jednom, kada sam bio u vazdušnoj patroli, naišao sam na neprijatelja. Otkrio sam da je mete kretale prema Donjecku. Kada se ukazala prilika, napao sam. Zatim, kad sam se uverio da je cilj pogođen, nastavio sam da patroliram“, kaže pilot.

Obaveštajni izveštaji, i zapadni i ruski, ukazuju da piloti Su-35 moraju da pokrivaju i dejstva jurišnih helikoptera. Vojna avijacija, naoružana raznim modifikacijama helikoptera Mil Mi, kao i najboljim ruskim helikopterom Ka-52, često izvodi vazdušne udare na vojne objekte i opremu ukrajinskih oružanih snaga.

kamov ka 52 alligator
ka-52 alligator

Pilotu Su-35 najteže je da pruža podršku dejstvima helikopterskih formacija. Helikoptere je generalno mnogo lakše oboriti, jer lete na veoma malim visinama tokom napada. Oni su ranjivi od prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema.

Su-35 u ovom slučaju nema jasno definisanu metu za gađanje, jer je „gerilski način“ prikrivanja malih ukrajinskih grupa od 3 osobe naoružanih jednim MANPAD-om malte ne van domašaja pilota. Tako je Su-35 prinuđen da leti i na malim visinama, znači, problem za pilota.

Rusko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje 5. januara u kome se navodi da je došlo do drastičnog smanjenja aktivnosti ukrajinskih PVO. Prema vojnim ekspertima, upravo su misije Su-35 koje pokrivaju bombardere razlog zašto se Rusija uspešno suprotstavila protivvazdušnoj odbrani.

suhoj su 35 kojim je pilotirao sergej bogdan na sajmu vazduhoplova u parizu 2013
Manevri Su-35 kojim je pilotirao Sergej Bogdan na Sajmu vazduhoplova u Parizu 2013

Po svemu sudeći, rad pilota Su-35 nije prošao nezapaženo od strane predsednika Rusije Vladimira Putina. U svom obraćanju 8. decembra, on je istakao: „da se jurišnici Su-34, Su-35 odlično snalaze i pokazuju veoma dobre rezultate.

Matvei kaže da je zahvalan na vojnim vežbama tokom godina otkako je postao pilot Su-35. Sada, tokom rata u Ukrajini, oslanja se upravo na ovo iskustvo. Njegovo učešće u pravoj borbi je takođe akumulacija više znanja i iskustva, kaže pilot. „Napetost je mnogo veća sada kao učesnik u stvarnim borbenim dejstvima nego u mirnodopsko vreme, tokom obuke i vežbi“, zaključuje Matvej.

1 KOMENTAR

  1. Христос се Роди б.Руси нека је Божија воља да извршите Божије послушање у целом Свету.Боже сачу ај свој грешни православни народ.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave