NaslovnaNovostiRusija obnavlja proizvodnju Murena hoverkrafta

Rusija obnavlja proizvodnju Murena hoverkrafta

Proizvodnja hoverkrafta Murena će biti obnovljena ove godine u Habarovskom brodogradilištu. Habarovsko brodogradilište je jedno od najvećih u Rusiji, koje je tokom godina izgradilo 350 ratnih i civilnih plovila.

Glavni inženjer brodogradilišta inž. Sergej Koroljov je novinaru lokalnih novina Habarovski vesti rekao da će nova Murena (Murina riba) biti modernizovani hoverkraft za desantne jedinice. Koroljov je za novine saopštio da je projekat Murena sada zaštićen državni projekat. Dobijena je dozvola za nastavak proizvodnje.

„Ovo je apsolutno jedinstven projekat za našu fabriku, niko pre nas to nije uradio, sada se modernizuje i očekujemo da potpišemo ugovor ove godine.“, rekao je Koroljov.

Murena

Ruska obalska straža je imala osam Murena. Izgrađeni su u kratkom periodu od 1985. do 1992. godine. Moskva je 2005. odlučila da povuče sedam od osam hoverkrafta, dok je poslednji sačuvan zarad konzervacije u radionici brodogradilišta.

Južna Koreja je poslednja kupila Murene hoverkafte. Između 2002. i 2006. Seul je dobio naručena tri “vazdušna jastuka” u njihovoj izvoznoj verziji zvanoj Murena-E. Rusija i Južna su za dodatnih 8 hoverkrafta potpisali sporazum 2019. Trenutno ne znamo šta se dešava sa sporazumom.

Posle uspeha južnokorejskih, Rusija je odlučila da svoje buduće amfibijske čamce Mistral nadogradi verzijom Murena-M. 2014. godine, tokom izložbe Euronaval, predstavljena je verzija Murena-M. Ovaj hoverkraft Rusi su razvili posebno za francuske višenamenske amfibijske jurišne brodove Mistral koji su naručeni i koji su trebali da budu isporučeni.

murena hoverkraft
murena hoverkraft

Zbog tadašnjih zapadnih sankcija Rusiji, zbog nezakonite aneksije Krima, Francuska je odbila porudžbenicu iz Rusije, pa je proizvodnja Murene-M propala.

Murena je desantni hoverkraft klase „Čaplja”. Klasa Čaplja je proistekao iz stare sovjetske klase Lebed, kao duži i moderniji hoverkraft.

Murena dostiže maksimalnu brzinu od 50 i 55 čvorova. Deplasman je 151 tona punog opterećenja. Hoverkraft pokreću dva snažna motora ukupne snage od 4.000 konja. Pogon se takođe sastoji od dva ventilatora za podizanje, dva pogonska ventilatora i dva četvorokraka propelera promenljivog koraka.

Murena ima ograničenu nosivost do 45 tona. To znači da čamac može da nosi jedan glavni borbeni tenk i 80 vojnika. Druga konfiguracija je borbeno vozilo od 25 tona i 160 vojnika. Posadu Murene čini 14 mornara, od kojih su četiri oficira. Hoverkraft je naoružan sa dve automatske artiljerijske jedinice AK-306 kalibra 30 mm i dva bacača granata AGS-17 „Plamen“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave