NaslovnaNovostiKada će konačno pasti Soledar?

Kada će konačno pasti Soledar?

Borbe, ništa manje surove od onih vođenih kod Mariupolja, traju i oko malog, ali strateški važnog mesta Soledar. Jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga blokirale su Soledar sa severa i juga, a borbe se vode u samom gradu. O tome je novinare u sredu obavestio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Centar grada, prema rečima vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina, već je pod kontrolom ruskih snaga. Jevgenij Prigožin još u utorak je izjavio da borci ”privatne vojne kompanije Vagner” (Частная военная компания, ЧВК) kontrolišu celu teritoriju Soledara.

Ruska agencija TASS je 11. januara donela najnovije informacije o bitkama za grad.

Pušilin je u utorak rekao da je centar Soledara došao pod kontrolu ruskih snaga, koje već sprovode operaciju čišćenja u zapadnom delu grada. Nešto kasnije, Prigožin je izjavio da je ”Vagner već kontrolisao celu teritoriju grada, u čijem centru se formirao kotao”. On je obećao da će naknadno dati podatke o broju zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Prema rečima komandanta specijalnih snaga ”Ahmat”, zamenika komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apta Alaudinova, o potpunom oslobađanju Soledara moći će da se govori do kraja dana u sredu (11. januara) odn. najkasnije u četvrtak, 12. januara. Prema njemu, jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje ostanu u gradu ”neće ništa promeniti”.

sef vagnera jevgenij prigozin na snimku u kom tvrdi da prikazuje placenike u rudniku soli soledar
Šef Vagnera Jevgenij Prigozin u rudniku soli Soledar

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je u intervjuu novinarima pozvao da se sačeka sa zvaničnim saopštenjima o Soledaru, ali je naveo ”pozitivnu dinamiku specijalne vojne operacije”.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u sredu posle podne još uvek nije govorilo o potpunom oslobađanju grada: prema navodimaMO RF, padobranci su blokirali Soledar sa severa i juga, avijacija udara na uporišta u gradu, gde se bore jurišni odredi.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave