NaslovnaNovostiISW: Rusiji ponestaje dronova iranske proizvodnje

ISW: Rusiji ponestaje dronova iranske proizvodnje

Rusija koristi mnoge bespilotne letelice, uključujući one iranske proizvodnje Shahed-136, kako bi gađali ukrajinske ciljeve. Međutim, ruske snage ubrzano troše svoj arsenal iranskih dronova Shahed-136.

U ažuriranoj analizi objavljenoj 7. januara, Institut za proučavanje rata (ISW) je objavio da su ruske snage od decembra povećale učestalost napada bespilotnih letelica (dronova) širom Ukrajine.

Shahed-136
Shahed-136

Kremlj želi da nastavi da napada vitalnu infrastrukturu Ukrajine, a da ne mora da brine da će ostati bez projektila, dodaje ISW.

Poslednjih meseci, moskovska ratna kampanja je sve više uključivala napade dronovima Shahed, koje je ruska vojska blago modifikovala i preimenovala u bespilotne letelice Geran-2.

Bespilotne letelice dugačke 11 stopa imaju maksimalnu brzinu od oko 115 mph. Mogu se prepoznati po zujanju koji proizvode, a napravljeni su da nose bojeve glave koje detoniraju ili se razbiju kada pogode cilj.

Aleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, izjavio je još u avgustu 2022 da su ruske snage iscrpile do 88 odsto svojih zaliha bespilotnih letelica Shahed. Kao rezultat toga, moskovska vojska bi imala samo 90 bespilotnih letelica iranske proizvodnje, što se ispostavilo kao netačno.

Ukrajinski predsednik je nedavno izjavio da Rusija planira dugoročnu ofanzivu upotrebom bespilotnih letelica Šahed i da se Moskva najverovatnije kladi na slabljenje ukrajinske energetske infrastrukture i sistema protivvazdušne odbrane.

U međuvremenu, Bela kuća je 6. januara uvela nove sankcije, kao odmazdu, u cilju udara na iranske kompanije za koje tvrdi da su napravile dronove koji su korišćeni za napad na Zelenskog.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

U izjavi za medije, ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da zavisnost Kremlja od „dobavljača u krajnjoj instanci” poput Irana „pokazuje njihov očaj pred snažnim ukrajinskim otporom”.

“To je takođe pokazalo efikasnost njihovog međunarodnog saveza u uznemiravanju ruskih vojnih lanaca snabdevanja i lišavanju zaliha koje su im potrebne da zamene oružje potrošeno u borbi”, izjavila je ona.

IzvorISW

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave