NaslovnaOružjeNovo OružjeHaubica - prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka [2]

Zapadne haubice

6. ”ATMOS 2000” 155mm (Izrael)

Još jedna srećno izabrana abrevijatura – Autonomous Truck MOunted howitzer System. Samohodna haubica na bazi kamiona ”Tatra T815 VVN 6×6”. I ona, kao i druga oruđa te klase, služi za uništavanje neprijateljske žive sile, objekata, oklopnih sredstava, kontrabatiranje, ali i raščišćavanje minskih polja i prepreka.  Razrada ovog sredstva počela je privatnom inicijativom fabrike ”Soltam” koja je kasnije postala deo korporacije ”Elbit Systems”. Glavni cilj je bilo strano tržište. Međutim, 2006. godine izraelska armija je malo bolje pogledala šta se to na njene oči razvija. Izraelci su već koristili sisteme ”M109”. Posle više različitih varijanti, među kojima je bilo čak i potpuna zamena cevne artiljerije ”pametnim” raketama, odlučejno je da se sa ”Elbit Systems” potpiše bez tendera ugovor radi proizvodnje nove haubice. Bez obzira na proteste mnogih zainteresovanih, izraelska vlada je odlučila svoj proizvod bez tenderske konkurencije, sa željom da zaposli svoju industriju. 

atmos 2000
ATMOS 2000

Borbena masa iznosi 22 tone, a vozilo opslužuje od četiri do šest ljudi. Osnovno oruđe je top ”Soltam ATHOS 2052”, kalibra 155 mm dužine 52 kalibra. Borbeni komplet je 32 granate, a sa standardnom municijom dobacuje do 41 kilometra. Za ovakvu vrstu vozila veoma je brzo, postiže 80 km/h i ima veoma veliku autonomiju – 1.000 kilometara. 

Ovo je, razume se, najuži izbor. Točakše imaju Češka i Slovačka ( ”Dana ” i ”Zuzana”), Kinezi  ”SH-15”, Japan ”Type 19”,  Južna Afrika ”G6-Rhino”, a tu je i naša, veoma cenjena ”Nora B52”. Ni guseničari ne zaostaju: Singapur je razvio ”Singapore Self-Propelled Howitzer 1 (SSPH 1) Primus ”, Kinezi su izbacili veoma perspektivan ”PLZ-52” razvijen iz ”PLZ -05”, Japan ”Type 99”, Amerikanci nude ”M109A7”, unapređenu verziju ”Paladina”, itd. Sve ovo govori da će artiljerija i ubuduće zadržati svoju krunu…a pešadiji ostaje da se što brže i dublje ukopava, ili da se ne zadržava dugo na jednom mestu. 

1 KOMENTAR

  1. Za ove NATO haubice,najbolje je koristiti Lanset-2,3, Tornado-S a vidio sam da se mogu koristiti i balističke rakete Iskander(vidio sam primjer uništenja Britanske samohodne haubice FH-90)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave