NaslovnaOružjeNovo OružjeHaubica - prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka [2]

Zapadne haubice

2. ”DONAR Artillery Gun Module (AGM)”  155mm ( Nemačka/SAD)

Nemačka kompanija ”Krauss-Maffei Weegmann” je u saradnji sa evropskim odeljenjem američke firme ”General Dynamics Land Systems” razvila ovu haubicu kao nastavak programa ”Artillery Gun Module”. Ovaj kompleks treba da zameni oruđa koja se polako povlače iz naoružanja (”M 109”, ”AS-90”, itd). Previđen je za gađanje sa posrednih pozicija, ali i kao zamena direktnoj vazdušnoj podršci. To se postiže visokom pokretljivošću. Oružani sistem je baziran na varijanti borbenog pešadijskog vozila ”ASCOD 2”. Posada od dva člana (vozač i komandir) smeštena je odvojeno od automatskog topa. Paljbom se upravlja iz kabine koja ima ojačanu zaštitu. Njena  mogućnost preživljavanja na borbenoj prostoriji ostvarena je niskom siluetom i malom težinom. Oruđe je lakše od 35 tona i može se prevoziti avionom ”Airbus A400M” ili bilo kojim drugim vazdušnim sredstvom takve nosivosti.

donar
DONAR

Glavno oruđe je daljinski upravljan top kalibra 155 mm, što mu daje moć ravnu haubici ”PzH 2000”. Maksimalna daljina je nešto veća od 56 kilometara, a borbeni komplet ima 30 granata. Bez obzira na nisku siluetu, haubica deluje bez ikakve dopunske stabilizacije u radijusu punog kruga. Zahvaljujući modernoj IT opremi, ”DONAR” se lako uvezuje u centralizovani komandni sistem. Automatizovani PP sistem i lična RBH zaštita su na najvišem nivou. Pored topa vozilo ima i puškomitraljez ”MG-3” u kalibru 7,62 NATO. Brzinu na putu od 60 km/h omogućuje mu dizel agregat ”MTU 8V 1999” od 530 kW (720 PS), pri čemu bez dopune može preći 500 kilometara. 

1 KOMENTAR

  1. Za ove NATO haubice,najbolje je koristiti Lanset-2,3, Tornado-S a vidio sam da se mogu koristiti i balističke rakete Iskander(vidio sam primjer uništenja Britanske samohodne haubice FH-90)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave