NaslovnaNovostiPrva serija najnovijih električnih torpeda ET-1E isporučena ruskoj mornarici

Prva serija najnovijih električnih torpeda ET-1E isporučena ruskoj mornarici

Novi električni torpedo ET-1E razlikuje se od drugih tipova torpeda u ovoj seriji jer je sposobno za samonavođenje i može zaobići ometanje, saopštio je u ponedeljak Sultanahmed Asalijev, vršilac dužnosti generalnog direktora ruske fabrike Dagdizel.

ET-1E je sposoban da pogodi bilo koje površinske, podvodne i obalne ciljeve na udaljenosti do 18 km. Nova torpeda su testirana na nuklearnim i dizel-električnim podmornicama a potpuno su bezbedna za upotrebu, kažu njegovi proizvođači. Takođe je objavljeno da bi mogao biti opremljen dodatnim modulima zbog svog modularnog dizajna.

Novi torpedi ima nizak nivo buke zahvaljujući novom motoru sa permanentnim magnetom. Torpedo se takođe ne zagreva i zbog toga se ne može detektovati, što povećava njegovu sposobnost efikasnosti do 3 puta više od svojih prethodnika. Pored toga, torpedo je sposoban da samostalno donosi niz odluka, uključujući zaobilaženje ometanja.

„Ovo je najnoviji digitalni torpedo. Sam rešava niz važnih zadataka tokom borbene upotrebe, mada je takođe programiran da obavlja primarne zadatke tj. klasične upotrebe na brodu.

torpedo et 1e
torpedo et-1e

Vi postavljate parametre a torpedo ih izvodi, njegova kontrolna jedinica je u stanju da sama pronađe rešenja. Ovo je pre svega zaobilaženje ometanja, što mu daje mogućnost da samostalno pronađe trenutno rešenje za problem ciljanja kako stacionirane tako i mete u pokretu“, rekao je Asalijev, direktor fabrike u intervjuu lokalnim medijima.

Torpedo može da pogodi bilo koju površinsku, podmorsku i obalsku metu na udaljenosti do 18 km usred elektronskih protivmera, pa čak i u plitkim vodama i pod ledom. Može se lansirati sa podmornica opremljenih torpednim cevima od 533 mm.

ET-1E je prvi put predstavljen na međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2022, koji je održan u kongresno-izložbenom centru Patriot u Kubinki kod Moskve od 15. do 21. avgusta 2022 godine.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave