NaslovnaNovostiSateliti za izviđanje Liana mogu pratiti objekte veličine automobila

Sateliti za izviđanje Liana mogu pratiti objekte veličine automobila

Rusko ministarstvo odbrane uskoro će u potpunosti razmestiti novi svemirsko pomorski izviđački sistem Liana, javila je novinska agencija Tass. Izviđački sateliti Liana razvijeni su na osnovu sličnog sovjetskog sistema – „Legenda“, stvorenog 1970-ih, koji je pratio kretanje američkih udarnih grupa nosača aviona.

liana

Svemirski pomorski izviđački sistem Liana uključuje četiri „pasivna” izviđačka satelita Lotos-S1, lansirana od 2014. do 2021. godine, i dva „aktivna” satelita – Pion-NKS (14F139). Ovi sateliti su u stanju ne samo da prate objekte, već i da vode visokoprecizno oružje do njih.

Prvi od dva aktivna izviđačka satelita „Pion-NKS“ već je prihvatilo rusko Ministarstvo odbrane. Trenutno se raspravlja o izgradnji drugog satelita.

Sateliti sistema Liana deluju na visini od oko hiljadu kilometara iznad Zemlje i skeniraju površinu planete, otkrivajući neprijateljske brodove, avione i oklopna vozila. Koordinate ciljeva se prenose na komandno mesto onlajn.

lansiranje petog lotus s 2. februara 2021
Lansiranje petog „Lotus-S“-a, 2. februara 2021

Sistem za svemirsko pomorsko izviđanje Liana je veoma sličan sistemu sovjetske “Legende”. Međutim, zbog niske rezolucije optičke tehnologije, sateliti Legend mogli su da detektuju samo velike objekte. Za razliku od Legenda, Liana je u stanju da prati objekte veličine malog automobila, odredi lokaciju neprijatelja i pošalje tačne operativne koordinate cilja.

Karakteristike izviđačkog sistema Liana su tajne. Nakon što se završe finalna testiranja, ruska vojska će ga koristiti za posmatranje malih morskih i kopnenih ciljeva i usmeravanje visokopreciznog oružja na njih.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave