NaslovnaNovostiVideo lovaca Su-35 u akciji; oboreni ukrajinski Su-25 i Su-24, helikopteri Mi-8

Video lovaca Su-35 u akciji; oboreni ukrajinski Su-25 i Su-24, helikopteri Mi-8

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29. decembra video snimak koji prikazuje avione Su-35 u akciji, demonstrirajući borbene sposobnosti višenamenskih lovaca Flanker-E ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Ukrajini.

Prema ministarstvu, lovci Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije vrše vazdušne patrole, podržavaju kretanje jurišnih aviona, vojnih helikoptera i izvode vazdušne udare na infrastrukturu i opremu koju koriste Oružane snage Ukrajine.

Ministarstvo je dodalo da borbeni avioni deluju sa raketama nekoliko tipova. Kada je tokom jednog od letova primećen vazdušni cilj, posada Su-35S ga je identifikovala kao neprijateljski avion i upotrebila projektil da ga obori.

Na snimku se može videti Su-35S kako odlazi iz vazdušne baze Belbek, na Krimu. Izgleda da je avion opremljen sa četiri rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa R-77-1 i parom kratkog dometa serije R-73.

Su-35S je jedan od nekoliko takvih aviona raspoređenih u vazdušnoj bazi Belbek. U jednom kadru videa takođe se može uočiti jedan od nekoliko raspoređenih Su-30SM i MiG-31BM.

Ruski borbeni avioni Su-35 igraju važnu ulogu u ruskim akcijama u Ukrajini. Neverovatna brzina i sposobnost kontranapada raketa koje vidimo na snimku čine je skoro otpornom na protivvazdušne sisteme. Raketa dolazi u dve varijante: Kh-31A i Kh-31P.

Su-35S
Su-35 Super Flanker

Kh-31A (aktivna) je protiv-brodska krstareća raketa koja koristi inercijalnu navigaciju da locira svoju ciljnu oblast. Raketa je namenjena za brodove nosivosti do 4.500 tona.

Kh-31P je varijanta anti-radarske rakete, dizajnirana da uništi aktivne radare protivnika. Namenjena je da onesposobi radare za kontrolu vazdušnih operacija, radare ranog upozorenja i sisteme zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su vazdušne snage te zemlje oborile dva ukrajinska helikoptera Mi-8 i ukrajinske avione Su-25 i Su-24.

„Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonima naselja Krasni Liman i Kramatorsk oborili su ukrajinske avione Su-25 i Su-24. Pored toga, u oblastima naselja Suvorov i Orlovka Donjecke Narodne Republike oborena su dva ukrajinska helikoptera Mi-8“, saopštilo je ministarstvo.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave