NaslovnaNovostiRusija demonstrirala moć svojih jurišnih helikoptera Mi-35 i Mi-28 protiv ukrajinskih ciljeva

Rusija demonstrirala moć svojih jurišnih helikoptera Mi-35 i Mi-28 protiv ukrajinskih ciljeva

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je video koji prikazuje „sirovu moć“ svojih višenamenskih jurišnih helikoptera protiv ukrajinskih ciljeva. Helikopteri uključeni u operaciju su Mi-35 i Mi-28.

Na snimku se vidi kako se letelica priprema za let, kako se na mete ispaljuju vođene i nevođene rakete i kako se helikopteri vraćaju u bazu.

Ministarstvo je saopštilo da helikopteri rade na izuzetno malim visinama kako bi izbegli otkrivanje od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane.

Ruski helikopteri su iz podignutog položaja napali kamuflirana komandna mesta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine brzinom većom od 200 km/h.

„Posade helikoptera vojne avijacije Zapadnog vojnog okruga nastavljaju sa izvršavanjem zadataka na uništavanju oklopnih vozila i objekata vojne infrastrukture. Pratnja vojnih kolona, dostava padobranaca, vojnog tereta i vazdušna podrška jedinica – svi letovi se odvijaju pri izuzetno maloj visini“, dodali su u Ministarstvu odbrane.

U međuvremenu, prema rečima inženjera vazduhoplovnog kompleksa, tehničara na brodu sa pozivnim znakom broj 7, jedan od helikoptera Mi-35 je pretrpeo najmanje četiri oštećenja tokom borbenog zadatka kada je ukrajinska protivvazdušna raketa eksplodirala u blizini.

Inženjer je takođe prokomentarisao koliko efikasno funkcioniše sistem odbrane na letelici, omogućavajući vam da odbijete takve projektile od helikoptera. Tehničar je rekao da je bio potreban samo jedan dan da se završi popravka.

Mi-35

Zasnovan na ruskom helikopteru Mi-24, Mi-35 uključuje nekoliko tehnoloških napretka uz zadržavanje istaknutih karakteristika svog prethodnika, uključujući vatrenu moć, oklop i otpornost.

Može da obavlja zadatke u uslovima slabog osvetljenja u bilo koje doba dana ili noći. Naoružan je nevođenim raketnim bacačem kalibra 80 mm, lanserom raketa vazduh-zemlja Ataka i velikim topom od 23 mm koji je postavljen na pokretnoj kupoli ispod nosa.

Prema podacima Rosoboroneksporta, Mi-35 je dizajniran za uništavanje tenkova, druge oklopne i neoklopne tehnike i neprijateljskog osoblja na bojnom polju u taktičkoj dubini i za izvršavanje dodatnih zadataka samostalno ili u koordinaciji sa kopnenim snagama.

Mi-28N

Ruski jurišni helikopter Mi-28, na Zapadu nadaleko poznat kao Havoc, poleteo je prvi put 1982. Međutim, originalni Mi-28 i unapređeni modeli Mi-28A nikada nisu dostigli masovnu proizvodnju.

Definitivna proizvodna varijanta bio je Mi-28N, koji je bio značajno poboljšan i sa ugrađenim mogućnostima noćnog dejstva.

Takođe, ugrađen je i novi glavni menjač sa povećanim prenosom snage na rotor, nove, visokoefikasne lopatice sa zakrivljenim vrhovima i sistem kontrole ubrizgavanja goriva u motor. Ministarstvo odbrane Rusije naručilo je 67 helikoptera Mi-28N 2005. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave