NaslovnaNovostiAmerička mornarica najavila punu proizvodnju CH-53K, najvećih helikoptera u njihovom arsenalu

Američka mornarica najavila punu proizvodnju CH-53K, najvećih helikoptera u njihovom arsenalu

Ove nedelje, američka mornarica je objavila da je helikopter CH-53K King Stallion spreman za proizvodnju u punom obimu. To znači da će proizvođač Sikorsky, čiji je Lockheed Martin sada vlasnik, povećati proizvodnju kako bi isporučio čak 20 King Stallionsa u jednoj godini.

Vršilac dužnosti pomoćnika sekretara mornarice za istraživanje, razvoj i nabavke, Džej Stefani, izjavio je u memorandumu od 21. decembra da je odluka doneta na osnovu troškova i efikasnosti proizvodne linije, kao i načina na koji se helikopter pokazao na testiranju.

Sikorsky CH-53K King Stallion je težak teretni helikopter sa tri motora od 7.500 konjskih snaga, novim kompozitnim lopaticama rotora i većom kabinom od prethodnih varijanti CH-53. Američka mornarica namerava da kupi 200 helikoptera, što ga čini najvećim i najtežim helikopterom koji trenutno koristi američka vojska.

Novi CH-53K ima maksimalnu nosivost od 15.900 kilograma. Pokreću ga tri moćna GE T408 motora i nadmašuje CH-53E tako što prenosi skoro duplo više tereta u radijusu od 200 kilometra.

Da bi zadovoljio potražnju servisa za naslednikom CH-53E Super Stallion, Sikorsky tvrdi da će proizvoditi do dve jedinice mesečno. Direktor CH-53K programa Bill Falk rekao je:

ch 53e super stallion
CH-53E Super Stallion

„Pojačavanje proizvodnje tehnološki najnaprednijeg helikoptera na svetu omogućava američkom marinskom korpusu da izgradi svoju flotu CH-53K King Stallion u cilju podrške u misijama.

Korpus marinaca je najavio početnu operativnu sposobnost za helikopter kada je 2. krilo marinaca u vazdušnoj bazi marinaca New River u Severnoj Karolini postalo prva operativna eskadrila koja poseduje, održava i upravlja helikopterom CH-53K King Stallion u aprilu ove godine.

Američki mornarički korpus je preuzeo prvi CH-53K King Stallion još 2018 godine. Međutim, početna operativna sposobnost je objavljena tek u aprilu 2022. Program je naišao na nekoliko tehničkih problema, što je doprinelo mnogim kašnjenjima.

Testiranje leta je zaustavljeno nakon stalnih tehničkih problema, uključujući nedostatak koji je doveo do uvlačenja izduvnih gasova nazad u motor, određene probleme sa glavnim pogonskim vratilom i komponentama repnog rotora, kao i menjačima glavnog rotora koji otkazuju mnogo ranije nego što bi trebalo, odavno je izvestio Blumberg.

Pored tehničkih problema koji su doveli do kašnjenja, američka mornarica je takođe prijavila kašnjenja u prijemu modifikovanih komponenti na dodatna testiranja.

Najveći helikopter na svetu je ruski Mi-26

ch 53k king stallion i mi 26
ch 53k king stallion i mi 26

Mi-26 je sposoban da nosi teret težine do 20 tona (8 tona više od CH-53K). Maksimalna brzina Mi-26 je 270 km / h dok je CH-53K – 345 km/h, domet letenja Mi-26 sa glavnim rezervoarima je 800 km dok je kod CH-53K – 865 km, praktična maksimalna visina letenja je 4,6 hiljada metara a kod CH-53K – 4,9 hiljada metara.

Mi-26 Ruse košta ne više od 25 miliona dolara, dok King Stallion košta Amerikance skoro 90 miliona dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave