NaslovnaNovostiSvemirski brod Elona Maska leti na ISS sa ruskim astronautom u februaru...

Svemirski brod Elona Maska leti na ISS sa ruskim astronautom u februaru 2023

Ruski astronaut Andrej Fedjajev će leteti američkim SpaceX-ovim Crew Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu [ISS] sa međunarodnom posadom.

SpaceX Dragon svemirski brod, nazvan Endeavour, sparen na raketi Falcon 9, prevoziće dva NASA astronauta, zajedno sa astronautom Ujedinjenih Arapskih Emirata i kosmonautom Roskosmosa.

space x crew 6
Četiri člana posade koji čine misiju SpaceX Crew-6 poziraju za fotografiju u svojim svemirskim odelima tokom treninga u sedištu kompanije u Hawthorne u Kaliforniji. S leve strane su specijalista misije Andrej Fedjajev, pilot Voren „Vudi“ Hoburg, komandant Stiven Boven i specijalista misije Sultan Al Nejadi. 11.8.2022 Foto: SpaceX

Fedjajev će poleteti u svemir u februaru 2023. godine u okviru američke misije Crew-6. Lansiranje svemirske letelice Crew Dragon održaće se u svemirskom centru Kenedi na Floridi. Njegovi saputnici biće dva NASA astronauta Vudi Hoburg i Stiven Bouen. Član posade je i državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Al Neiadi.

Svemirska misija Crew-6 deo je zajedničkog rusko-američkog letačkog programa. Njime je predviđena isporuka na ISS tri astronauta iz Sjedinjenih Država na letelicama Roskosmos i tri astronauta iz Rusije na NASA letelicama. Nakon letenja Rusa na ISS, program će se smatrati ispunjenim od strane Sjedinjenih Država, jer će on postati treći ruski državljanin kojeg će SAD isporučiti na ISS. Poslednji let ruskog Sojuza MS-23 održaće se u martu 2023 godine i prevoziće ruske astronaute i NASA-inu astronautkinju Lorel O’Haru do Međunarodne svemirske stanice.

IzvorNASA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave