Naslovna Analitika Pentagon ne uspeva da obračuna imovinu od preko 2,1 biliona dolara

Pentagon ne uspeva da obračuna imovinu od preko 2,1 biliona dolara

0
pentagon
pentagon
google news

Pentagon ponovo nije prošao finansijsku reviziju, a samo sedam od 27 odbrambenih agencija dobilo je prelaznu ocenu. Američko ministarstvo odbrane uspelo je da obračuna samo 39% od svojih 3,5 biliona dolara imovine, što znači da je 61% ili 2,1 biliona dolara ostalo neotkriveno.

Glavni finansijski direktor Ministarstva odbrane Majk Mekord rekao je novinarima da ponovo nisu uspeli da dobiju peticu, objavio je časopis The Cradle. Pentagon je jedina američka vladina agencija koja nikada nije prošla reviziju. Ovo pokazuje uporni nedostatak unutrašnje finansijske kontrole Ministarstva odbrane, njegove loše procene budžeta i prekomernu potrošnju.

Program F-35 je, na primer, premašio svoj prvobitni budžet za 165 milijardi dolara. Pentagon planira da kupi više od 2.400 F-35 za vazduhoplovstvo, marince i mornaricu. Procenjeni troškovi nabavke i izrade ovih aviona je 1,7 biliona dolara. To bi bio i najskuplji Pentagonov projekat naoružanja ikada, izračunao je časopis Cradle. Pentagonova procena programa F-35 iz 2021. godine otkrila je 800 nerešenih nedostataka u avionu.

Dok Pentagon procenjuje da će prosečni trošak svoje inicijative za izgradnju letelica biti 27 milijardi dolara godišnje između 2023. i 2052. godine, Kongresna kancelarija za budžet (CBO) to osuđuje, tvrdeći da će prosečna godišnja cena plana premašiti 31 milijardu dolara. U rasponu od 30 godina ovo će premašiti planirani budžet za 120 milijardi dolara.

Ovakve prakse su značajno povećale profit američkih proizvođača oružja kao što su Lockheed Martin, Raytheon, Boeing i Northrop Grumman, sa velikim dobicima uprkos izazovima izazvanim inflacijom i problemima u lancu snabdevanja izazvanim pandemijom, tvrdi magazin.

Očekuje se da će američka vlada dostići budžet za odbranu od 1 biliona dolara do 2027, pošto je Bela kuća već povećala budžet Pentagona na 773 milijarde dolara za sledeću fiskalnu godinu. Novac je potreban Pentagonu da popuni američke vojne zalihe koje su, prema pisanju američkih medija, poslednjih meseci iscrpljene zbog vojne pomoći pružene Ukrajini.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version