NaslovnaAnalitikaBritanski marinci uključeni u napad na ruski brod?

Britanski marinci uključeni u napad na ruski brod?

Kraljevski marinci Velike Britanije pružaju „podršku diskretnim operacijama“ u Ukrajini. To kaže general-potpukovnik Robert Magovan. Njegove tvrdnje objavljene su u Globe and Laurel, zvaničnoj publikaciji Kraljevskih marinaca. Informacije koje je dao britanski oficir imaju aromu „visokog nivoa vojnog i političkog rizika“. U ovom trenutku Moskva nema zvaničan odgovor na Magovanove tvrdnje.

General je prvobitno potvrdio prisustvo marinaca Kraljevske mornarice u Ukrajini. Njihov cilj je bio da bezbedno izvedu zaposlene u britanskoj ambasadi u Kijevu. Ova vest zaista ne bi trebalo da bude udarna priča, jer. logično, tako se to u principu i radi. Konačno, još na početku rata smo o tome izvestili i mi ali i druga sredstva informisanja.

britanci koristili pomorske dronove za napade na ruske brodove 2
britanci koristili pomorske dronove za napade na ruske brodove

Britanski marinci su bili iz grupe 45 komandosa, rekao je britanski general. Britanski ministar odbrane Ben Volas je lično govorio o raspoređivanju „malog broja vojnog osoblja“ čak i pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Njihov cilj je, prema rečima britanskog ministra, „obuka i naoružavanje” ukrajinskih vojnika.

Nakon što je misija obavljena, marinci iz grupe 45 komandosa raspoređeni su u Norvešku da učestvuju u vežbi NATO-a. Ovo se dešava u martu. Kasnije, u aprilu, ponovo su vraćeni i raspoređeni u Ukrajinu da učestvuju u zaštiti diplomatskog osoblja poslatog da obnovi diplomatsko predstavništvo u Ukrajini. Tokom ove dve faze, kaže general-potpukovnik Robert Magovan, britanske trupe u Ukrajini bile su uključene u podršku „diskretnim vojnim operacijama“ koje su sprovedene u osetljivom okruženju „i sa „visokim nivoom političkog i vojnog rizika“.

Međutim, britanski general je, dajući svoju izjavu, želeo da jasno stavi do znanja da nije bilo direktnog učešća britanskog vojnog osoblja u neprijateljstvima u Ukrajini. Nisu obavljali nikakvu borbenu funkciju, kaže general.

Različiti izvori su tokom proteklih devet meseci potvrdili da postoji britansko vojno prisustvo u Ukrajini. Ali, činilo se da je prvi pravi „dokaz“ došao krajem oktobra, kada je ruska raketna fregata 11356R klase Admiral Makarov oštećena nakon napada podvodnog vozila bez posade [UUV]. Napad se dogodio dok je fregata bila u vojnoj bazi u Sevastopolju.

Čak i tada rumunski vojni ekspert Valentin Vasilesku je rekao da bespilotna letelica koja je pogodila ruski ratni brod nije ukrajinski proizvod, već tehnologija koju koristi britanska mornarica. Gospodin Vasilesku je čak rekao da je ukrajinska baza iz koje je brod napadnut poznata i da je bila dom britanskih specijalnih snaga od pre početka rata.

„Nedaleko od Krima nalazi se baza Očakov [na ušću Južnog Buga zapadno od Hersona], u kojoj se nalazi 73. marinski centar za specijalne operacije, koji je pre februara činilo oko 300 pripadnika SBS (Special Boat Service) i britanske SAS (Special Air Service), zvanično deklarisanih kao „instruktori“. Ova nezvanična baza NATO-a je otvorena 2017. “Sumnjam da su svi SBS otišli u februaru“, kaže Vasilesku.

Upravo je napad na ovaj ruski brod doveo do toga da Rusija napusti „sporazum o žitu“ i okrene se UN. Već tada su ovi postupci Rusije izazvali interesovanje, pošto se Moskva okrenula UN u trenutku kada je napadnut ne samo ovaj ruski brod, već i drugi ruski ciljevi. tj. Moskva je takođe verovala da oštećenje raketne fregate Admiral Makarov nisu rezultat vojnih akcija Ukrajine, već rezultat „stranog angažovanja”.

Moguće je da su britanske specijalne snage ili marinci učestvovali u napadu na rusku fregatu. U 73. centru za specijalne operacije marinaca još uvek postoje britanske specijalne snage. O tome, kao i o umešanosti Kraljevskih marinaca u „diskretne operacije u veoma osetljivom okruženju i sa visokim nivoom političkog i vojnog rizika“ do danas nije bilo zvanične potvrde. Ipak, ispostavilo se da je već u martu Britanija bila umešana u njih, makar i ne direktno, kako je tvrdio general-potpukovnik Robert Magovan.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave