NaslovnaNovostiPametno ili glupost? Ukrajinci stavili dva raketna lansera iz letelica na BMP-1

Pametno ili glupost? Ukrajinci stavili dva raketna lansera iz letelica na BMP-1

Rat u Ukrajini traje već deset meseci. Ukrajina i dalje dobija oružje, vojni materijal i zalihe, kao i sanitet. SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Poljska i još nekoliko zemalja su glavni dobavljači Ukrajine. Postoje desetine drugih zemalja koje periodično i povremeno snabdevaju Ukrajinu.

U proteklih deset meseci, javnost je videla desetine modifikovanih sistema oružja. Pre rata, neke od ovih konfiguracija su čak smatrane nemogućim. Od flaše za vodu koja se koristi na rezervoaru za gorivo, do pomorskog naoružanja instaliranog na kopnenom vozilu.

Modifikovani BMP-1

Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje jedno od najnovijih “rešenja”. Ukrajina koristi sve što se može iskoristiti iz uništenog sistema naoružanja. Dakle, video prikazuje poslednju „neočekivanu i neverovatnu modifikaciju“ – dva raketna lansera postavljena na borbeno vozilo pešadije BMP-1.

Iz društvenih naloga koji su proširili snimak nije jasno kada je i gde snimljen. Ali jasno vidimo dve raketne rampe, prema izvorima mogu biti iz helikoptera Mi-8/17 ili Mi-24 ili čak jurišnih aviona Su-25. Vozilo je BMP-1 sovjetske proizvodnje, ali pažljiviji pogled pokazuje da bi to moglo biti BMP-1KŠ i modifikacija vozila.

pametno ili glupost ukrajinci stavili dva raketna lansera iz letelica na bmp 1 2

Najverovatnije su u pitanju 57mm model UB-32. Dizajn takođe iz sovjetskog doba, ali se još uvek koristi i proizvodi u Rusiji, iako prošli nekoliko modifikacija od kraja Hladnog rata.

UB-32 može da lansira rakete S-5. Potpuno napunjene raketne cevi mogu ispaliti do 32 rakete kao što oznaka i kaže. Lanser je dugačak 208, a prečnika 46,4 cm. Težina praznog lansera je 103 kg, a kada je napunjen dostiže 265 kg.

Da ili ne?

Mišljenja o „novom sistemu naoružanja“ su pomešana. Neki komentari ispod videa su mišljenja da je to još jedan primer „glupe odluke“ i rasipanja resursa i vremena. Međutim, drugi su suprotnog mišljenja. Neki pak vide ovu modifikaciju kao „još jedan dobar primer prilagođenog i novog oružja napravljenog od zarobljenih ruskih“.

Nije tajna da u različitim delovima Ukrajine postoje specijalizovane radionice koje mesecima vrše slične modifikacije. U radionicama se sklapaju naizgled nekompatibilni sistemi oružja.

Slično već viđeno i u Jugoslaviji

Dve rakete na vrhu kopnenog vozila na prvi pogled izgledaju čudno. Međutim, poznavaoci vojne istorije i sukoba posle Drugog svetskog rata odmahnuće glavom i reći da ova modifikacija nije nova.

pametno ili glupost ukrajinci stavili dva raketna lansera iz letelica na bmp 1

Postoje fotografije iz vojnih sukoba na kojima se vidi montiranje dva do četiri projektila na razna vozila. Najčešće su to oklopni transporteri, ali postoje dokazi o montiranju i na tenk. Slične modifikacije se takođe vide u nekim regionalnim sukobima na Bliskom istoku. Primer najčešće korišćenih modifikacija ovog tipa je rat u Jugoslaviji 1990-ih.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave