Naslovna Novosti Ukrajina aktivira „prvi i jedini“ PVO sistem koji je oborio američki F-117A...

Ukrajina aktivira „prvi i jedini“ PVO sistem koji je oborio američki F-117A tokom NATO agresije 99′

0
ukrajina aktivira prvi i jedini pvo sistem koji je oborio americki f117 tokom rata 99
ukrajina aktivira prvi i jedini pvo sistem koji je oborio americki f117 tokom rata 99
google news

Novi dokazi sugerišu da je napredni poljski sistem protivvazdušne odbrane sada operativan u ukrajinskim snagama, samo nekoliko dana nakon što je Kijev apelovao na Nemačku da prebaci sisteme protivraketne odbrane Patriot.

U novom razvoju, retka verzija PVO sistema S-125 razvijena u Poljskoj primećena je na nedavno objavljenim fotografijama koje su postale viralne. S-125 Neva SC je poljski sistem protivvazdušne odbrane zasnovan na sovjetskom S-125 ugrađenom na šasiju tenkova VZT-1.

s 125 neva
s 125 neva

Pre nego što je S-125 Neva SC primećen u Ukrajini, prenos ove varijante PVO sistema je bio tajna za obe strane.

Ranije je Poljska odbila ponudu Nemačke da naoruža Varšavu sofisticiranim odbrambenim raketnim sistemom Patriot. U to vreme, Ministarstvo nacionalne odbrane Poljske dalo je predlog za prebacivanje ovih naprednih sistema protivvazdušne odbrane u Kijev, što je Berlin odbio.

S-125 je dvostepeni sistem zemlja-vazduh sa malom do srednjom visinom dejstva i pogonom na čvrsto gorivo dizajniran da obara bombardere, lovačke bombardere i krstareće rakete. Kod nas dobro poznat i popularan raketni sistem koji je stekao slavu nakon što je oborio američki F-117A Nighthawk, prvi stelt avion na svetu, tokom NATO agresije nad Jugoslavijom 1999. godine.

srpski decak poza na katapultnom sedistu f 117 nighthawk nakon sto je oboren u blizini budanovaca srbija. 1999.
Srpski decak poza na katapultnom sedistu f 117 nighthawk nakon sto je oboren u blizini budanovaca srbija. 1999. foto: r/militaryporn

U aprilu ove godine pojavile su se spekulacije da je ruski borbeni avion Su-35 oborio PVO sistem S-125 koji je postavila Ukrajina. Uprkos tome što je povučen iz ruske vojske zbog nedostatka mobilnosti, S-125 se i dalje koristi u nekoliko zemalja.

Ukrajina ga je navodno ponovo uvela u svoje jedinice krajem 2020. godine, poboljšavši ih na standard S-125-2D Pekora, koji pruža veći domet od 40 kilometara. Pored toga, prošlog meseca je nekoliko zastarelih sistema protivvazdušne odbrane S-125 pušteno u rad kao deo protivbrodskog obalskog odbrambenog sistema.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je protivvazdušnu odbranu kao glavni prioritet za napore SAD u pružanju pomoći Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su 5. decembra izvestili o teškim ruskim raketnim udarima širom zemlje, uz sirene za vazdušne napade koje su se oglašavale većim delom dana.

Ukajina trenutno koristi sisteme protivvazdušne odbrane iz sovjetske ere, osim NASAMS-a, IRIS-T i Hawka koje je isporučio Zapad. Stoga se može očekivati da će unapređeni S-125 Neva SC u Ukrajini ojačati ukrajinsku odbranu.

Nejasno je koliko je ukrajinskih sistema S-125 još bilo operativno kada je Rusija pokrenula SVO krajem februara. Međutim, preostali koriste statičke lansere i nisu baš mobilni.

s 125 neva sc
s 125 neva sc

Poljska nadogradnja sistema Neva

Sada se pojavljuje poljski S-125 Neva SC, nadogradnja protivvazdušnog raketnog sistema S-125 Neva-M iz sovjetske ere. Sistem je projektovan da gađa aerodinamičke ciljeve na malim visinama sa posadom i bez posade od 3,5 do 25 kilometara. Do 2012. godine sistem je bio u dvostepenoj rekonstrukciji u okviru Koncepta razvoja oružanih snaga Poljske, koji je uspostavljen krajem 1990-ih.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version