Naslovna Novosti Nade za sistem Patriot Ukrajini ugašene nakon zabrane Nemačke

Nade za sistem Patriot Ukrajini ugašene nakon zabrane Nemačke

0
patriot
patriot
google news

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je u četvrtak da su kompleti protivvazdušne odbrane Patriot koji su ponuđeni Poljskoj namenjeni za upotrebu na teritoriji NATO-a. Tako se usprotivila poljskom predlogu da se ovaj sistem pošalje u Ukrajinu.

Dve rakete [prema nekim izvorima tri] pale su na teritoriju Poljske 15. novembra. Izazvale su smrt dva poljska civila. Pričinile su i materijalnu štetu. Kasnije, 16. novembra, poljski predsednik Duda saopštio je da, bez obzira ko je ispalio rakete, Poljska veruje da je to bio nesretan slučaj, a ne nameran.

Patriot, foto: Wikipedia

Poljska želi da se zaštiti od narednih mogućih incidenata koji mogu odneti i nevine ljudske živote. Takođe na ovaj način pod pretpostavkom da su mogući dalji incidenti, MIM-104 Patriot se zvanično uključuje u rat u Ukrajini, ali pasivno, štiteći treću zemlju od oružja dve zaraćene strane.

U nedelju, 20. novembra, Lambreht je ponudila podršku Poljskoj, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane Patriot i borbene avione Eurofighter, koji će čuvati vazdušni prostor Poljske. U sredu je zamenik premijera, šef Ministarstva nacionalne odbrane, Blaszczak, izjavio da je zatražio od nemačke strane da prebaci baterije Patriot u Ukrajinu.

MIM-104 Patriot

„Ovi Patrioti su deo integrisane protivvazdušne odbrane NATO-a, što znači da moraju biti raspoređeni na teritoriji NATO-a“, rekla je Lambreht. „Svaka njihova upotreba van teritorije NATO-a zahtevaće prethodne razgovore sa NATO-om i saveznicima“, dodala je ona.

Sistem Patriot je američki protivvazdušni sistem srednjeg dometa. Poljska je odabrala sistem Patriot kao osnovu za program protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Visla u aprilu 2015. Do kraja 2022. dve baterije Patriot [16 lansera] trebalo bi da budu u sistemu poljske vojske. Pored toga, dve američke Patriot baterije su već raspoređene u Žešovu u Poljskoj.

Nemačka je imala 36 Patriot baterija dok je bila na “prvoj liniji fronta NATO-a” tokom Hladnog rata. Nemačke snage trenutno imaju 12 baterija, od kojih su dve raspoređene u Slovačkoj.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version