NaslovnaNovostiSAD tajno rasporedile nuklearnu podmornicu SSBN-736 kod ostrva Dijego Garsija

SAD tajno rasporedile nuklearnu podmornicu SSBN-736 kod ostrva Dijego Garsija

Pentagon je rasporedio svoju nuklearnu podmornicu USS West Virginia [SSBN-736] kod ostrva Dijego Garsija, u Indijskom okeanu a podmornica je tu još od oktobra. Međutim, Pentagon je vest saopštio tek sada. Ova podmornica je deo produženog višemesečnog angažovanja SAD.

SSBN-736 može da nosi 20 interkontinentalnih balističkih raketa. Ova podmornica je klase OHAI. Američka mornarica u svom inventaru ima 14 podmornica ove klase. SSBN-736 je dizajniranz za dug boravak na moru.

SSBN-736 Foto:U.S. Strategic Command
SSBN-736 Foto:U.S. Strategic Command

Američka štampa je takođe istakla reč „tajno” u vezi sa raspoređivanjem podmornice. Ostrvo Dijego Garsija se prilično aktivno koristi od strane američkih i britanskih trupa. Međutim, ostrvo kontroliše Mauricijus, čija je kontrola do sada bila sporna, ali je međunarodni sud naložio Britaniji da preda im kontrolu, 2019 godine.

Ostrvo se nalazi 1600 km južno od Hindustana i 1200 km južno od Maldiva.

Zašto?

Međunarodni stručnjaci sugerišu da je raspoređivanje podmornice, koja je prevalila ovoliki put do ostrva Dijego Garsija, demonstracija moći i sposobnosti Sjedinjenih Država. tj. Vašington je pokazao „potencijalnim protivnicima“ da je sposoban da tajno rasporedi podmornicu sa balističkim projektilima na udaljenu destinaciju na duži period.

Međutim, nije jasno kome je upozorenje namenjeno. Rusija ili Kina su vrlo verovatni, ali sobzirom na preteranu udaljenost ostrva, Vašington možda takođe upozorava Pjongjang i režim Kim Džong Una. Sasvim je moguće i da je upozorenje upućeno Mauricijusu, koji, trenutno kontroliše ostrvo.

SSBN-736 Foto:U.S. Strategic Command
SSBN-736 Foto:U.S. Strategic Command

Činjenica je, međutim, da takva demonstracija pokazuje da SAD mogu da prikupljaju obaveštajne podatke dok svoje protivnike ostavljaju u mraku, ili barem tako misle (zbog ogromne udaljenosti teško je očekivati bilo čiju reakciju). Činjenica je međutim da, takvo „tajno“ raspoređivanje povećava kapacitete američkog nuklearnog “odvraćanja”. Slično mišljenje izneo je i komandant Strateške komande SAD admiral Čarls Ričard.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave