NaslovnaNovostiIzveštaj Pentagona: Kina gomila svemirsko oružje koje može „zaslepiti i zaglušiti“ SAD

Izveštaj Pentagona: Kina gomila svemirsko oružje koje može „zaslepiti i zaglušiti“ SAD

Kina ubrzano razvija moćno svemirsko oružje, uključujući sofisticirane rakete protiv satelita, lasere, ometače, robote ubice u orbiti i sajber alate, dizajnirane da „zaslepe i ogluše“ neprijatelja, navodi se u najnovijem Pentagonovom godišnjem izveštaju o „Vojnoj moći Kine“ Kongresu. .

U izveštaju se navodi da Narodnooslobodilačka armija (PLA) nastavlja da nabavlja i razvija niz kontra-svemirskih sposobnosti i srodnih tehnologija, uključujući rakete kinetičkog ubijanja, lasere na zemlji i svemirske robote u orbiti.

Izveštaj Pentagona, zasnovan na informacijama Odbrambene obaveštajne agencije, po prvi put otkriva da Kina radi na svemirskom oružju sposobnom da napadne neprijateljske ciljeve na površini Zemlje.

Pored svemirskog oružja u kineskom arsenalu, Pentagon upozorava da Kineska armija sada ima više od 400 nuklearnih bojevih glava. Ove brojke pokazuju da je Kina udvostručila svoj nuklearni arsenal za samo dve godine. Tim tempom Peking bi mogao da uskladišti oko 1.500 bojevih glava do 2035.

Spiri

Procenjuje se da nuklearni arsenal Sjedinjenih Država ima 5.428 bojevih glava, prema nedavnom izveštaju SIPRI. Drugi američki protivnik – Rusija, poseduje najveći nuklearni arsenal na svetu sa oko 6.000 nuklearnih bojevih glava.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave