NaslovnaNovostiFejsbuk izveštaj razotkriva tajni informacioni rat američke vojske

Fejsbuk izveštaj razotkriva tajni informacioni rat američke vojske

„Pojedinci koji su povezani sa američkom vojskom“ učestvovali su u onlajn propagandnoj kampanji, navodi se u najnovijem izveštaju Mete o neprijateljskim pretnjama. Ne samo da je Fejsbuk (sada Meta) potvrdio postojanje, već je otišao dalje rekavši da je tajni informacioni rat američke vojske na društvenim medijima bio neefikasan.

Lažni nalog koristio je lažnu sliku (levo) glumice Valerije Menendez (desno) kao sliku profila. Izvor: Graphika i Stanford Internet Observatory (2022)

Prema izveštaju, koji je objavio Fejsbuk, američka mreža — povezana sa pojedincima povezanim sa američkom vojskom — radi na mnogim internet servisima i fokusirana je na zemlje kao što su Avganistan, Sirija, Iran, Irak, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Uzbekistan, Somalija i Jemen.

Kampanja je bila prva velika tajna proamerička propagandna operacija koju je uklonila velika tehnološka kompanija i do sada jedina. Fejsbuk tvrdi da je uklonio 39 naloga, 16 stranica i dve grupe, kao i 26 naloga na Instagramu, zbog kršenja politike platformi protiv „koordinisanog neautentičnog ponašanja“.

„Ova mreža je nastala u SAD, tvrdi se u izveštaju. Podržavala je politiku američke vlade i njene saveznike, dok se suprotstavljala zemljama kao što su Rusija, Kina i Iran. Kampanja je uključivala:

  • lažne ličnosti
  • veštački generisane slike
  • kampanje na više platformi

Nalozi koji ciljaju na Iran kritikovali su iranske vlasti i njihovu politiku i objavljivali o pitanjima kao što su prava žena, prema nezavisnom istraživanju koje su u avgustu objavili Graphika i Stanford Internet Observatory.

Levo: Originalna fotografija sa modnog bloga iz 2012. Desno: fotošopirana fotografija koju koriste sredstva u grupi. Izvor: Graphika i Stanford Internet Observatory (2022)

Neki od onih koji podržavaju SAD su se predstavljali kao nezavisni mediji, a neki su objavili sadržaje iz legitimnih medija, kao što je BBC News Russian, kao svoje.

Operacija se odvijala na mnogim internet servisima, uključujući Twitter, Youtube, Telegram, VKontakte i Odnoklassniki, navodi se u izveštaju Mete.

„Iako su ljudi koji stoje iza ove operacije pokušali da sakriju svoj identitet i koordinaciju, naša istraga je otkrila veze sa pojedincima povezanim sa američkom vojskom“, navodi se u izveštaju i dodaje da je većina postova imala „malo ili nimalo angažovanja“ stvarnih korisnika.

  • Ključne reči
  • USA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave