NaslovnaNovostiUAE otvorili novu vojnu bazu u Jemenu prerušenu u civilni aerodrom

UAE otvorili novu vojnu bazu u Jemenu prerušenu u civilni aerodrom

UAE su otvorile novu vojnu vazdušnu bazu pod maskom civilne vazdušne luke u Jemenu. Aerodrom Al-Makha u jemenskoj provinciji Taiz navodno će služiti kao logističko čvorište Emirata za vojne operacije širom regiona, objavio je Cradle Magazin.

Novi aerodrom će zameniti emiratsku vojnu bazu u Eritreji, koju su UAE demontirali prošle godine usred rastućih tenzija sa SAD. Afričku bazu koristile su oružane snage Emirata za pokretanje vazdušnih i pomorskih operacija protiv Huta u Jemenu.

Prema informacijama koje su podeljene na Tviteru i objavio Cradle, u septembru i oktobru, određeni broj vojnih teretnih aviona C-130 Herkules UAE sleteo je na aerodrom Al-Makha, što ukazuje na njegovu ulogu logističkog centra za snabdevanje. Aerodrom dugačak 3 km je predviđen za prijem vojnih teretnih aviona nosivosti do 130 t.

Time Taiz je izvestio da je avion koji pripada nevladinoj organizaciji Lekari bez granica sleteo na aerodrom tokom zvanične ceremonije 24. novembra i da je vojni objekat predstavljen kao civilni aerodrom koji treba da ublaži humanitarnu krizu u zemlji.

Međutim, aerodrom Al Makha nema zajedničke karakteristike običnog civilnog i komercijalnog aerodroma, kao što su kontrolni toranj, komunikacioni uređaji i proširena pista za bezbedno poletanje i sletanje.

Jemenska gubernija Taiz bila je pod opsadom pokreta Ansarallah i nova vazdušna luka ima strateški vojni značaj za opkoljeni region. Tarik Salah, član Predsedničkog saveta rukovodstva (PLC), koje podržava Saudijska Arabija, najavio je da će novi aerodrom UAE služiti kao „novi portal“ za ublažavanje „izolacije“ Jemenaca u Taizu.

Otkako je 2. oktobra okončan humanitarni prekid vatre u Jemenu uz posredovanje UN-a, između Ansaralaha, jemenskih oružanih snaga i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, vlada relativno mirno stanje, uprkos čestim, ali sporadičnim epizodama nasilja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave