Naslovna Novosti Ruske trupe blokirale američki vojni konvoj u naftom bogatom sirijskom Hasakahu (VIDEO)

Ruske trupe blokirale američki vojni konvoj u naftom bogatom sirijskom Hasakahu (VIDEO)

1
sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom
sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom
google news

Ruske trupe blokirale su američki vojni konvoj na severoistoku Sirije, poslednji u nizu sukoba između američkih trupa i lokalnog stanovništva. Ruske i američke snage sukobile su se u sirijskom regionu Hasakah, oblasti bogatoj naftnim poljima, nekoliko puta tokom prošlog meseca. Obe zemlje imaju baze na severoistoku Sirije.

Američke trupe u Siriji, rezerva američke vojske, fotografija Spc. DeAndre Pirs
Američke trupe u Siriji, rezerva američke vojske, fotografija Spc. DeAndre Pirs

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako se ruske trupe suočavaju sa američkim konvojem i teraju ih da krenu drugom rutom pošto je put blokiran ruskim oklopnim vozilima.

Pre nekoliko dana američki vojni konvoj ponovo je bio primoran da se povuče iz sela u blizini Hasake nakon što su lokalni stanovnici blokirali put bacajući kamenje na oklopna vozila. Incident je prijavljen 16. novembra u blizini Al-Buladije u severoistočnoj Siriji.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako lokalni stanovnici napadaju američki konvoj kamenicama, primoravajući ih da se povuku.

Zastoji između američkih trupa i lokalnog stanovništva u Kamišliju takođe su prijavljeni prošlog meseca nakon što je američki vojni helikopter sleteo u selo u blizini Kamišlija, a američke snage su navodno ubile lokalnog građanina u operaciji iskakanja iz aviona. Izvještaji lokalnih medija identifikovali su žrtvu kao Rakan Abu Haiel iz sela Tuvaimin u istočnom selu Kamišlija. Prema izveštajima, na njega je izvršen atentat, a njegova porodica je privedena.

Američka vojska opravdava svoje prisustvo u Siriji, pri čemu Pentagon tvrdi da raspoređivanje ima za cilj da spreči da naftna polja u toj oblasti padnu u ruke ISIS-a. Međutim, sirijska vlada tvrdi da su američke trupe u Hasaki samo da bi zaštitile tankere koji su krijumčarili naftu u Irak. Bivši američki predsednik Donald Tramp je u nekoliko navrata priznao da su američke trupe u Siriji „zbog nafte“.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version