Naslovna Novosti Sirijci kamenicama proterali američki vojni konvoj iz Hasake bogate naftom

Sirijci kamenicama proterali američki vojni konvoj iz Hasake bogate naftom

0
sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom
sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom
google news

Američki vojni konvoj bio je primoran da napusti selo u naftom bogatoj provinciji Hasaka nakon što su lokalni Sirijci blokirali put i počeli da bacaju kamenje na vozila. Incident se navodno dogodio 16. novembra u blizini sela Al-Buladija u severoistočnoj Siriji.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako lokalni stanovnici napadaju konvoj američkih oklopnih vozila kamenicama, primoravajući ih da se vrate.

Sukobi između američkih snaga i lokalnog stanovništva u Kamišliju prijavljeni su prošlog meseca nakon što je američki jurišni helikopter sleteo u selo u blizini Kamišlija, a američki vojnici su navodno ubili lokalnog građanina tokom operacije iskakanja iz aviona. Libanski TV kanal Al Maiadeen identifikovao je žrtvu kao Rakan Abu Haiel, stanovnik sela Tuvaimin u istočnom selu Kamišlija. Kako se navodi, on je ubijen, a njegova porodica uhapšena.

Američka vojska opravdava svoje prisustvo u severoistočnoj Siriji, pri čemu Pentagon tvrdi da raspoređivanje ima za cilj da spreči da naftna polja u toj oblasti padnu u ruke terorista Islamske države. Međutim, sirijska vlada tvrdi da su američke trupe u pokrajini da bi zaštitile tankere koji krijumčare naftu u Irak.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je u nekoliko navrata priznao da su američke trupe u Siriji „zbog nafte“. Dana 10. avgusta, snimak koji je snimio ruski helikopter objavljen je na društvenim mrežama, na kojem se vidi konvoj tankera koji krijumčari naftu iz Rake u Irak.

222 tankera su prokrijumčarila naftu iz Sirije u Irak od septembra, javila je Sirijska arapska novinska agencija. Sirijsko ministarstvo nafte izdalo je saopštenje u kojem optužuje američke snage u Siriji da su odgovorne za krađu većine nafte u zemlji.

„Proizvodnja nafte u prvoj polovini 2022. godine iznosila je oko 14,5 miliona barela, sa prosečnom dnevnom proizvodnjom od 80,3 hiljade barela, od čega se 14,2 hiljade dnevno isporučuje rafinerijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva nafte.

U saopštenju se takođe navodi da „Snage SAD i Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD, „kradu do 66.000 barela svakog dana sa okupiranih polja u istočnom regionu“, što čini oko 83 odsto dnevne proizvodnje nafte u Siriji.

Prema podacima ministarstva, sirijski naftni sektor pretrpeo je gubitke od „oko 105 milijardi dolara od početka rata do sredine ove godine“ kao rezultat američke kampanje za zaštitu nafte.

U saopštenju se ističe da pored finansijskih gubitaka u naftnom sektoru ima i izgubljenih života: 235 ljudi je ubijeno, 46 – povređeno i 112 – kidnapovano.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version