NaslovnaNovostiJoš jedan AGM-88 HARM američke proizvodnje pogodio stambenu zgradu u Donjecku

Još jedan AGM-88 HARM američke proizvodnje pogodio stambenu zgradu u Donjecku

Još jedna raketa američke proizvodnje – AGM-88 HARM, koju su ispalile ukrajinske snage, pogodila je stambenu zgradu u gradu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti. U rezultatu raketnog udara tri civila su povređena, prema rečima lokalnog stanovništva, a ostaci pronađeni sa lica mesta. Ovo je drugi potvrđeni slučaj u posljednja dva dana da je oružje koje je isporučilo SAD uključivalo civilne žrtve nakon udara u stambenu zgradu.

Napad antiradijacione rakete velike brzine AGM-88B ispaljene iz ukrajinskog borbenog aviona na kopnene ciljeve dogodio se oko 18 časova. 26. septembra u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, prema informacijama i fotografijama koje su lokalni stanovnici objavili na Telegramu. Kramatorsk je u regionu Donbasa i bio je pod stalnim napadima od početka rata.

Američka raketa AGM-88 HARM koju su ispalile Oružane snage Ukrajine promašila je cilj i pogodila stambenu zgradu u Kramatorsku, potvrdio je i Njujork tajms pozivajući se na američki vojni izvor. Raketa koja je pogodila stambenu zgradu bila je iz starih zaliha Pentagona.

Raketa vazduh-zemlja AGM-88 HARM je taktičko oružje koje se ispaljuje iz borbenih aviona, i ima sposobnost da detektuje zračenje koje emituju neprijateljske radarske stanice.

Razlog zašto je projektil zalutao i promašio cilj pa pogodio stambenu zgradu mogao bi biti rad sistema za elektronsko ratovanje u toj oblasti. Do sada nije bilo zvaničnog komentara SAD i Ukrajine o incidentu.

U sličnom incidentu juče je još jedna raketa pogodila stambeni blok u Kijevu – AIM-120C američke proizvodnje lansirana iz jednog od novih sistema protivvazdušne odbrane NASMAS, doniran ukrajinskoj vojsci u poslednjih mesec dana.

Meštani su na društvenim mrežama objavili fotografije ruševina pronađenih sa lica mesta. Iako je Ukrajina okrivila Rusiju za napad, ispostavilo se da raketa nije bila ruska već američka i ispalile su je ukrajinske trupe.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave