NaslovnaNovostiRuski borbeni avioni leteli 73 metra od NATO brodova

Ruski borbeni avioni leteli 73 metra od NATO brodova

Dva ruska borbena aviona približila su se ratnim brodovima NATO-a u Baltičkom moru, izvestila je pres služba NATO-a juče. Kako se navodi u saopštenju, ruski borbeni avioni ušli su u opasnu zonu koju je NATO koristio za vojne vežbe. Incident se dogodio ujutru 17. novembra.

NATO smatra postupak ruskih pilota nesigurnim i neprofesionalnim. Avion je leteo na manje od 100 metara od Stalne NATO pomorske grupe 1 (SNMG1), koja je izvodila rutinsku operaciju u Baltičkom moru. Ruski piloti nisu odgovorili na mnoge zahteve i preleteli su ratne brodove na udaljenosti od 300 stopa (91 metar) i 80 jardi (73 metra).

Stalna NATO pomorska grupa 1 HNLMS Tromp [SNMG1], foto: NATO

U saopštenju NATO-a interakcija je opisana kao nebezbedna i neprofesionalna jer se dogodila u poznatoj opasnoj zoni koja je korišćena za vežbe PVO, kao i zbog visine i blizine letelice. Takva interakcija povećava rizik pogrešnih proračuna, grešaka i nezgoda.

Štaviše, NATO upozorava Rusiju da će biti odgovora na takve interakcije, dodajući da će „NATO odgovoriti na odgovarajući način na takve akcije koje ugrožavaju legitimne aktivnosti NATO-a i bezbednost aviona, brodova i njihovih posada“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave