NaslovnaNovostiRuski borbeni avioni leteli 73 metra od NATO brodova

Ruski borbeni avioni leteli 73 metra od NATO brodova

Dva ruska borbena aviona približila su se ratnim brodovima NATO-a u Baltičkom moru, izvestila je pres služba NATO-a juče. Kako se navodi u saopštenju, ruski borbeni avioni ušli su u opasnu zonu koju je NATO koristio za vojne vežbe. Incident se dogodio ujutru 17. novembra.

NATO smatra postupak ruskih pilota nesigurnim i neprofesionalnim. Avion je leteo na manje od 100 metara od Stalne NATO pomorske grupe 1 (SNMG1), koja je izvodila rutinsku operaciju u Baltičkom moru. Ruski piloti nisu odgovorili na mnoge zahteve i preleteli su ratne brodove na udaljenosti od 300 stopa (91 metar) i 80 jardi (73 metra).

Stalna NATO pomorska grupa 1 HNLMS Tromp [SNMG1], foto: NATO

U saopštenju NATO-a interakcija je opisana kao nebezbedna i neprofesionalna jer se dogodila u poznatoj opasnoj zoni koja je korišćena za vežbe PVO, kao i zbog visine i blizine letelice. Takva interakcija povećava rizik pogrešnih proračuna, grešaka i nezgoda.

Štaviše, NATO upozorava Rusiju da će biti odgovora na takve interakcije, dodajući da će „NATO odgovoriti na odgovarajući način na takve akcije koje ugrožavaju legitimne aktivnosti NATO-a i bezbednost aviona, brodova i njihovih posada“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
477PratilacaZaprati

Najnovije objave