NaslovnaNovostiCNN: Bajden odbio da razgovara sa Zelenskim posle raketnog udara na Poljsku

CNN: Bajden odbio da razgovara sa Zelenskim posle raketnog udara na Poljsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je telefonski razgovor sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom odmah nakon što su se pojavile vesti o poljskom raketnom napadu, ali je njegov zahtev odbijen, javio je u četvrtak Si-En-En. Američki TV kanal objavio je detaljan izveštaj o tome šta se dešavalo iza kulisa nakon tragičnog incidenta.

Kako prenosi CNN, Zelenski je kontaktirao zvaničnika Bele kuće tražeći hitan poziv sa predsednikom SAD, ali je njegov zahtev odbijen. U to vreme Bajden je bio na samitu G-20 u Indoneziji.

Fragmenti projektila koji su pali u selo blizu poljsko-ukrajinske granice i ubili dva farmera. Foto: Telegram

U međuvremenu, Zelenski je pokušao da stupi u kontakt sa drugim zapadnim liderima i dao izjavu u kojoj je optužio Rusiju da je „napala zemlju NATO-a“. Umesto poziva od Bajdena, Zelenski je dobio poziv od Džejka Salivana, američkog savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena. CNN tvrdi da je Salivan zaustavio ukrajinskog predsednika u daljim pokušajima eskalacije situacije. Kasnije je Bajden demantovao tvrdnje Zelenskog da je Rusija napala Poljsku i rekao da je „malo verovatno da je projektil ispaljen iz Rusije“.

Bela kuća juče je još jednom saopštila da nemaju razloga da dovode u pitanje izjave da je reč o ukrajinskoj raketi koja je eksplodirala na teritoriji Poljske.

Raketa koja je ubila dvoje ljudi u Poljskoj identifikovana je kao raketa zemlja-vazduh 5V55 za sistem PVO S-300. Međutim, Zelenski je insistirao da je raketa ispaljena iz Rusije i zatražio od NATO-a da interveniše. Rusija je negirala da su njeni projektili prešli poljsku teritoriju.

photo 2022 11 15 19 55 56
Fragmenti projektila koji su pali u selo blizu poljsko-ukrajinske granice i ubili dva farmera. Foto: Telegram

Poljski mediji objavili su fotografije fragmenata na kojima se vidi da pripadaju motoru 48D6 rakete serije 5V55 sistema S-300 AD – ukrajinskog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave