NaslovnaMornaricaNorveški avion bacio sonarnu bovu u blizini ruske nuklearne podmornice (VIDEO)

Norveški avion bacio sonarnu bovu u blizini ruske nuklearne podmornice (VIDEO)

Snimak pokazuje trenutak kada norveški izviđački avion P-3C ispusti sonarnu bovu u blizini ruske nuklearne podmornice Knjaz Vladimir u Barencovom moru. Ruska vojna televizija Zvezda objavila je snimak susreta aviona i podmornice 7. novembra, ne dajući više informacija o datumu kada se incident dogodio. Ruska podmornica se vidi kako pluta, a članovi posade posmatraju norveški avion u daljini.

norveški avion bacio sonarnu bovu u blizini ruske nuklearne podmornice (video)
Norveški izviđački avion P-3C približava se podmornici

Odjednom se letelica približava podmornici i ispušta u more nešto što je ličilo na sonarnu bovu nakon čega brzo nestaje. Ovo je poseban uređaj opremljen senzorima, dizajniran za prikupljanje podataka o buci, brzini i drugim signalima podmornica. Norveška još nije komentarisala ove informacije.

Knjaz Vladimir je četvrta ruska podmornica klase Borei i prva u nadograđenoj verziji Borei-A. Podmornica je porinuta u brodogradilištu Sevmaš 30. jula 2012. godine, a u službu je ušla u junu 2020. pridruživši se ruskoj Severnoj floti. Može da nosi 16 balističkih projektila „Bulava“.

Bulava je balistička raketa interkontinentalnog dometa, lansira se sa podmornica i prema vojnim stručnjacima jedna je od ključnih komponenti budućih strateških nuklearnih snaga Rusije.

Podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon Knez Vladimir, foto: TASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
477PratilacaZaprati

Najnovije objave