NaslovnaAvijacijaHitne vežbe: 240 aviona iznad Koreje, od kojih 100 američkih

Hitne vežbe: 240 aviona iznad Koreje, od kojih 100 američkih

Počinju 24-časovne vanredne vazdušne operacije iznad Južne Koreje. 140 borbenih aviona, uključujući korejske F-35, F-15K i KF-16, braniće nebo nad južnim delom poluostrva. Zajedno sa svojim južnokorejskim partnerima, SAD podižu svojih 100 borbenih aviona, među kojima su avioni F-35B, avioni za elektronsko ratovanje EA-18, tankeri KC-135 i izviđački avioni U-2. Američki borbeni avioni poleću iz vazdušne baze na Okinavi u Japanu.

24-časovni rad će se nastaviti neprekidno sve do 4. novembra.

Razlog: “lansiranje nuklearne rakete iz Severne Koreje samo je pitanje vremena”. Najnovija lansiranja balističkih projektila Pjongjanga bila su kratkog dometa, što je izazvalo zabrinutost za Južnu Koreju i Sjedinjene Države.

Pre samo mesec dana zastareli ruski borbeni avioni, ukupno njih 150, izveli su vežbe. Pjongjang je podigao u vazduh svoje avione Su-25, MiG-29, MiG-23, MiG-21 i MiG-19.

Ono što se trenutno dešava na Korejskom poluostrvu je uokvireno kao vežba između Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Vežba nosi kodni naziv Vigilant Storm. SAD i Južna Koreja opisali su Vigilant Storm kao vežbu odvraćanja, dok je Pjongjang naglasio da je to vežba invazije.

Ovo nije prva takva vežba između dve partnerske zemlje. Poslednja takva vežba održana je 2015. godine, ali su je potom, 2018. godine, SAD i Južna Koreja otkazale u pokušaju da promovišu međukorejski sklad odnosa.

„Južna Koreja i američko vazduhoplovstvo će raditi zajedno sa zajedničkim službama na sprovođenju velikih vazdušnih misija kao što su bliska vazdušna podrška, defanzivni protivvazdušni napad i vanredne vazdušne operacije 24 sata dnevno tokom perioda obuke“, Saopštavaju Sjedinjene Američke Države. „Snage za podršku na terenu će takođe trenirati odbranu baze i procedure preživljavanja u slučaju napada.

Severna Koreja najaktivnija u 2022

2022. godina je bila najprometnija godina u istoriji Severne Koreje kada govorimo o testiranju balističkih projektila. Pjongjang je ove godine lansirao ukupno 28 raketa. Jedan od projektila severnokorejskog režima je čak preleteo ceo Japan i uputio se ka stenovitim ostrvima Senkaku. Senkaku je pod japanskim posedom, ali ga osporavaju Kina i Tajvan, dok Severna Koreja očigledno nema dileme da „parkira“ svoje rakete blizu njih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci