NaslovnaAvijacijaEurofighter Typhoon će štititi Svetsko prvenstvo u fudbalu

Eurofighter Typhoon će štititi Svetsko prvenstvo u fudbalu

Prošlog meseca, avioni Eurofighter Typhoon iz Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva učestvovali su u dosad najvećem masovnom ispaljivanju naprednih raketa vazduh-vazduh kratkog dometa.

Trening se odvijao iznad mora na severozapadnoj obali Škotske. To je najveće masovno ispaljivanje infracrvenih projektila iz Typhoon-a i Lockheed Martin F-35B Lightning II do sada. Tokom 10 dana, piloti iz osam različitih eskadrila Typhoon i Lightning II uspešno su lansirali ukupno 53 projektila na bespilotne letelice.

Eurofighter Typhoon na putu ka Bliskom istoku

Uskoro će avioni Eurofighter-a učestvovati u još jednoj operaciji – odnosno pomoći u zaštiti neba nad bliskoistočnom državom Katar, dok je domaćin FIFA Svetskog prvenstva 2022, jednog od najvećih i najzanimljivijih sportskih događaja na planeti.

Tek u avgustu je prvi avion Tajfun isporučen Oružanim snagama Katara na ceremoniji otvaranja koju je vodio Cliff Robson, BAE Sistems Group, generalni direktor.

Prva tri od četiri aviona su naknadno prebačena u zalivsku državu kako bi započeli obuku uoči Svetskog prvenstva, koje bi trebalo da počne 20. novembra. Pripadnici jedinice imaju pedigre da se takmiče sa bilo kojim fudbalerom. Vođa eskadrile Luk Vilkinson, bio je u posadi RAF-a dok su pružali zaštitu tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

„Velika je čast predstavljati RAF na globalnom događaju, ali i pružati sigurnost i bezbedno nebo za navijače, za učesnike i za organizatore Svetskog prvenstva“, dodao je on. „U potpunosti razumemo zahteve slojevite odbrane na globalnom događaju.

Katar je prva bliskoistočna zemlja domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu i potrošila je milijarde dolara na izgradnju ekološko prihvatljivih i arhitektonski naprednih sportskih objekata. Usled zabrinutosti zbog vrućine, ovo je takođe prvi put da će se Svetsko prvenstvo odigrati na severnoj hemisferi u kasnu jesen – što je takođe zahtevalo skraćeni vremenski okvir od samo 28 dana, a finalna utakmica će biti održana 18. decembra, simbolično na Dan državnosti Katara.

S obzirom na činjenicu da postoji nekoliko tekućih sukoba u regionu, ali i doskorašnju “neposlušnost” (Katar je bio pod sankcijama usled optižbi da podržavaju terorističke organizacije), ranije ovog meseca Katar je potpisao memorandum o saradnji sa Ministarstvom odbrane SAD (DoD) kako bi i oružane snage SAD doprinele bezbednosti u turnir. Vlada Katara je takođe potpisala slične sporazume sa Velikom Britanijom, Francuskom, Turskom i Južnom Korejom..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave