Naslovna Novosti Ukrajina očekivala, ali Francuska ne daje MAMBA PVO sisteme

Ukrajina očekivala, ali Francuska ne daje MAMBA PVO sisteme

0
nesporazum ukrajina ocekivala ali francuska ne daje mamba sisteme
nesporazum ukrajina ocekivala ali francuska ne daje mamba sisteme
google news

Francuska ne planira da pošalje svoj protivvazdušni raketni sistem zemlja-vazduh SAMP/T Mamba u Ukrajinu. Mediji se pozivaju na svoj izvor u francuskom Ministarstvu odbrane.

„Prema izvoru francuskog ministarstva odbrane, ne planira se slanje SAMP/T Mamba u Ukrajinu. Reči ministra pogrešno su shvaćene u nedavnom intervjuu“, preneli su francuski mediji.

Ukrajina je očekivala da će ovi sistemi protivvazdušne odbrane ojačati njenu protivvazdušnu odbranu od ruskih dronova, krstarećih i balističkih projektila. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je slične nade tokom samita G7 početkom oktobra (10-11. oktobra). Tada je Zelenski molio svoje francuske i italijanske kolege da „ubrzaju snabdevanje Ukrajine naoružanjem i tako dokažu svoju ljubav“.

Međutim, potvrđene su isporuke PVO sistema Crotale od strane Francuske. „S druge strane, Crotale NG poslat i uzet iz naših zaliha će na kraju biti zamenjen Mambom“, zaključio je open-news.fr.

SAMP/T Mamba

SAMP/T, poznat francuskoj vojsci kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thalesa. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km. SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema. Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

SAMP-T Mamba ground-to-air missile defense system Aster 30 France French Army.flv
SAMP/T Mamba

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version