NaslovnaNovostiHolandija ulaže 3,5 milijardi evra u naoružanje

Holandija ulaže 3,5 milijardi evra u naoružanje

Vlada Holandije uložiće do 3,5 milijardi evra u vojne nabavke, saopštilo je Ministarstvo odbrane, u zaokretu politike nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Nakon višegodišnjeg opadanja ulaganja u vojsku, nizozemska armija će između 2023. i 2026. godine kupiti raketni ariljerijski sistem i 10 haubica po ceni od oko milijardu evra. Pored toga, Holandija će kupiti i mobilne sisteme protivvazdušne odbrane za 2,5 milijardi evra, naveo je u pismu parlamentu zamenik ministra odbrane Kristof van der Mat.

„Rat na evropskom kontinentu naglašava potrebu da budemo u stanju da delujemo u svim spektrima nasilja“, rekao je Van der Mat, prenosi Reuters.

Holandija nije imala raketne sisteme od 2004. godine, kada je zbog rezova u vojnom budžetu prodala taj sistem Finskoj. Van der Mat je rekao da će novi mobilni protivvazdušni sistem poboljšati odbranu od pretnji neprijateljskih helikoptera, aviona, dronova i krstarećih projektila.

Vlada Holandije u junu je saopštila da će povećati ulaganja u vojsku da bi budžet za odbranu dostigao cilj NATO saveza od minimalno dva odsto domaćeg BDP. Shodno tome, Holandija planira da će potrošiti 2,03% u 2024. i 2,01% u 2025. godini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave