NaslovnaNovostiHolandija ulaže 3,5 milijardi evra u naoružanje

Holandija ulaže 3,5 milijardi evra u naoružanje

Vlada Holandije uložiće do 3,5 milijardi evra u vojne nabavke, saopštilo je Ministarstvo odbrane, u zaokretu politike nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Nakon višegodišnjeg opadanja ulaganja u vojsku, nizozemska armija će između 2023. i 2026. godine kupiti raketni ariljerijski sistem i 10 haubica po ceni od oko milijardu evra. Pored toga, Holandija će kupiti i mobilne sisteme protivvazdušne odbrane za 2,5 milijardi evra, naveo je u pismu parlamentu zamenik ministra odbrane Kristof van der Mat.

„Rat na evropskom kontinentu naglašava potrebu da budemo u stanju da delujemo u svim spektrima nasilja“, rekao je Van der Mat, prenosi Reuters.

Holandija nije imala raketne sisteme od 2004. godine, kada je zbog rezova u vojnom budžetu prodala taj sistem Finskoj. Van der Mat je rekao da će novi mobilni protivvazdušni sistem poboljšati odbranu od pretnji neprijateljskih helikoptera, aviona, dronova i krstarećih projektila.

Vlada Holandije u junu je saopštila da će povećati ulaganja u vojsku da bi budžet za odbranu dostigao cilj NATO saveza od minimalno dva odsto domaćeg BDP. Shodno tome, Holandija planira da će potrošiti 2,03% u 2024. i 2,01% u 2025. godini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
477PratilacaZaprati

Najnovije objave