NaslovnaAnalitikaZima u Ukrajini ide u prilog Rusiji i biće krvavo

Zima u Ukrajini ide u prilog Rusiji i biće krvavo

Zimski rat u Ukrajini može samo da znači nevolje: ukrajinske oružane snage se nadaju da će njihova ofanziva dostići Herson pre početka zime, dok Rusija nastavlja pripreme za masovni kontranapad koji bi mogao da počne već sledećeg meseca. Rezultati te bitke verovatno će biti krvavi i destruktivni, ali šta god da se desi, malo je verovatno da će se time završiti rat.

Da bismo razumeli šta će se možda desiti u fazi rata u novembru i decembru, korisno je razmotriti tok događaja između početka sukoba i danas. Kada je Rusija pokrenula sukob 24. februara, prvo je šokirala ukrajinske branioce i zauzela ogromne delove teritorije, uključujući Herson, glavni istoimene oblasti, do koga su stgili već sedmog dana. Ali, kada je prvobitni šok prošao, ukrajinske trupe su se stabilizovale i počele da uzvraćaju kontranapadima, posebno severno od Kijeva.

Početkom aprila, Rusi su rešili da se povuku iz Kijeva i Harkova, prebacujući se na istok u Donbas. Rusija je tada započela novu ofanzivu i do prvog jula zauzela Mariupolj, Severodonjeck i Lisičansk. Ali tada je, usled određenih poteškoća, gubitaka ili strateških grešaka, ruska ofanziva počela da se gasi.

Ukrajina je iskoristila usporavanje tempa, a krajem avgusta počela je da pokreće dvostruke ofanzive u oblastima Hersona i Harkova. U početku, akcija u Hersonu nije uspela, ali je napad u Harkov uspeo možda i više od očekivanja Zelenskog. Nakon što je ponovo zauzela određene teritorije, ukrajinska ofanziva je sama po sebi na izmaku, između ostalog čak možda i iz istih razloga kao i ruska prolećna ofanziva (gubitci).

Zima u Ukrajini ide u prilog Rusiji i biće krvavo

Rusija sada priprema sledeću rundu ofanzive. Kada su trupe Zelenskog ponizile ruske snage zauzevši teritoriju u oblasti Harkova, Putin je odgovorio jednostranom aneksijom dela istočne Ukrajine i najavom mobilizacije trista hiljada dodatnih vojnika. Ukrajina ovih dana nastavlja da pokušava da ublaži ofanzivne akcije ruskih trupa i na severu i na jugu, u nastojanju da se pozicionira što bolje pre dolaska značajnih ruskih trupa, ali im je očigledno sve teže.

U znak odmazde za ukrajinski napad na Kerčki most koji povezuje Krim sa Rusijom, Putin je lansirao stotine raketa i dronova za napade na desetine ukrajinskih gradova, zadavši značajan udarac elektroenergetskoj i transportnoj infrastrukturi u zemlji. Gubitak energije neće samo zagorčati život ukrajinskih civila, već će otežati napore Zelenskog da premesti trupe po bojnom polju i obezbedi gorivo i struju neophodne za održavanje ratnih dejstava. U međuvremenu, izgleda da se Rusija sprema za veliki upad u Ukrajinu, već u novembru.

Tokom ukrajinske avgustovske-septembarske ofanzive, ruska strategija izgleda kao taktika “savijanja”, ali ne i prekidanja. Rusi su vodili borbeno povlačenje iz brojnih gradova, dok su napadačima nanosili što je moguće više štete. Čini se da je cilj da se kupi vreme do dolaska velikog pojačanja koje je rezultat Putinovog naloga za mobilizaciju. Od septembra, međutim, ruske snage tiho gomilaju ogromne količine goriva i drugih zaliha neophodnih za pokretanje i održavanje velike ofanzive. Smatra se, naime da je ovo možda i najveće nagomilavanje snaga od početka rata.

Mobilizacija ruskog stanovništva naišla je na sporadično protivljenje stanovništva ali daleko od toga da je to nezadovoljstvo masovno. U ruskom društvu postoji poslušnost, čast i patriotski element odaziva pa i nakon pokušaja suprotstavljene strane da prikaže kroz medije neposlošnost, ruska vojska raste. Niko ne može da predvidi ishod predstojeće ofanzive, ali trendovi ne idu u prilog Ukrajini.

Kijev je, naime, izgubio dosta početnog zamaha svoje kontraofanzive i pretrpeo značajne gubitke. Ovo se događa vaš u vreme kada je Rusija počela da napada kritičnu infrastrukturu širom zemlje na nivou koji nije viđen od početka rata. Istovremeno, Moskva se priprema da uvede potencijalno još sto hiljada ili više trupa u sledeću fazu rata (predviđamo i dodatne talase, verovatno na zimu). Temperatura u Ukrajini je već počela da pada, a obično se od novembra može očekivati sneg, uz temperature ispod nule i zamezavanje terena.

Zima u Ukrajini ide u prilog Rusiji i biće krvavo

Dok ukrajinska energetska i industrijska infrastruktura i dalje trpi ratne štete, energetske rezerve Rusije su praktično neograničene, a njeni vojno-industrijski kapaciteti takođe ogromni. Do ove zime oni će proizvoditi stalan dotok ratnog materijala i municije, dok će Ukrajina gotovo u potpunosti zavisiti od zaliha sa Zapada koje mogu, ali ne moraju, stići na vreme ili u potrebnim količinama.

Jasno je, međutim, da se ratovi ne vode na papiru. Ukrajinske trupe, poduprte zapadnim silama, ipak su otpornije nego što se predviđalo pre februara. Realnost je, međutim, da ruska vojska i Vlada takođe uče lekcije i postaju svesni da, ukoliko žele progres, moraće da pokrenu ratna dejstva punog obima. Niko, dakle, ne može sa bilo kakvom tačnošću da predvidi kako će se predstojeća faza rata odvijati, ali je vrlo jasno da će se nivo smrti i razaranja znatno povećati, čineći živote svih uključenih još težim.

Izvor: 1945

2 KOMENTARA

  1. Odlicna analiza.
    Jedina stvar koja mi smeta je koriscenje zapadne retorike.
    Putinova vojska, Putin je lansirao rakete, Putinovq vojska sprema ofanzivu…itd.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave