NaslovnaNovostiStigla nova isporuka Msta-S samohodnih haubica ruskoj vojsci

Stigla nova isporuka Msta-S samohodnih haubica ruskoj vojsci

UralTransMaš, podružnica UralVagonZavoda, isporučio je ruskoj vojsci novu seriju samohodnih haubica 2S19M2 Msta-S. Informacija je objavljena na zvaničnom profilu UralVagonZavoda u VKontaktu (ruskoj društvenoj mreži sličnoj Fejsbuku).

Stigla nova serija Msta-S samohodnih haubica ruskoj vojsci
2S19M2 Msta-S

U okviru Državnog odbrambenog naloga, izvršen je kapitalni remont svih jedinica. Haubica je opremljena automatizovanim sistemom za nišanjenje i upravljanje vatrom.

Dovođenjem samohodne haubice na nivo 2S19M2 poboljšana je nišanska brzina, ali i preciznost. UlarTransMash tvrdi da nakon poboljšanja, samohodna haubica Msta-S sada ispaljuje do 10 metaka u minuti. Fabrika je saopštila da je u sistem za upravljanje vatrom integrisan režim paljbe.

Msta-S 155 mm i 152,4 mm

Kao što smo izvestili sredinom septembra, Rusija je razvila NATO kalibar 155 mm na svojoj najboljoj samohodnoj haubici Msta-S. Ovo prenose ruski mediji pozivajući se na rusku kompaniju Rosoboroneksport. Haubica novog kalibra predstavljena je na odbrambenoj izložbi ADEKS u Azerbejdžanu.

Stigla nova serija Msta-S samohodnih haubica ruskoj vojsci
Msta-S 155 mm

Trenutno, Msta-S ima kalibar 152,4 mm. Ovo je uobičajeni ruski standard koji služi različitim artiljerijskim topovima u istom kalibru. Azerbejdžan takođe koristi kalibar 155 mm na nekim od svojih artiljerijskih oruđa. Slična situacija je i u nekim zemljama kavkaskog i azijskog regiona. Rusija će pokušati da ponudi Msta-S upravo na ovom tržištu i iz tog razloga je razvila verziju NATO kalibra.

Msta-S u Ukrajini

Uprkos uvedenim ekonomskim sankcijama, ruska fabrika tenkova UralTransMaš nastavlja da proizvodi samohodne haubice Msta-S. Poslednja isporuka za rat u Ukrajini Msta-S izvršena je u avgustu. Isporuka je činila modernizovani Msta-S novim automatizovanim sistemom za navođenje i upravljanje vatrom.

2S19 Msta-S (ime dobila po reci Msta u severozapadnoj Rusiji) je glavna artiljerija ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Pokreće ga dizel motor sa 840 konjskih snaga. Maksimalni domet projektila je do 36 km, ali zavisi od njegovog tipa. Msta-S je poznat po brzom radu tokom vojnih operacija. U roku od jednog minuta može da ispali do 10 projektila, što je ozbiljna konkurentska prednost.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave