NaslovnaNovostiManevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Patroliranje u Tihom okeanu vrše ratni brodovi Mornaričkih snaga Rusije i snaga Narodnooslobodilačke armije Kine [PLA]. Rusko Ministarstvo odbrane je 23. septembra raspodelilo osoblje na tom zadatku.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Vojnici obe zemlje uvežbavali su manevrisanje u različitim formacijama i organizovanje komunikacije između brodova grupe. Pored toga, održano je više zajedničkih i odvojenih vežbi tokom kojih su rešavani zadaci protivpodmorničkog ratovanja, usavršavane su poteškoće kod traganja i spasavanja na moru, organizovana je protivvazdušna odbrana i izvođene su vežbe protivpodmorničkih brodova ali i spasilačkih helikoptera..

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Zadaci patrole uključuju jačanje pomorske saradnje dve zemlje, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, praćenje pomorske zone, kao i zaštitu objekata pomorske ekonomske aktivnosti Ruske Federacije i Kine.

Za 12 dana odredi obe zemlje prešli su više od 3.000 nautičkih milja, uprkos teškim vremenskim uslovima. Ruski brodovi na morskom prelazu izvršili su nekoliko utovara vode i goriva sa srednjeg morskog tankera Pečenga.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Brodovi Ratne mornarice Rusije i Kine otvorili su 3. septembra artiljerijsku vatru na površinske ciljeve u Japanskom moru u okviru vežbi Vostok-2022. Takođe, tog dana, učesnici Strateške komandno-štabne vežbe (SCA) zajednički su uvežbavali taktičke manevre na moru i izveli obuku komunikacije brod-brod.

Zauzvrat, 22. septembra načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri rekao je da će Iran, Rusija i Kina ove jeseni održati zajedničke pomorske vežbe. Napomenuto je da će Pakistan, Oman i brojne druge zemlje takođe verovatno učestvovati u ovim događajima.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Rusija i Kina su se u okviru strateških bezbednosnih konsultacija održanih u NR Kini 19. septembra dogovorile dalju saradnju preko svojih ministarstava odbrane sa akcentom na izvođenje zajedničkih vežbi. Zemlje su takođe izrazile zabrinutost zbog eskalacije tenzija od strane Sjedinjenih Država u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući i region Tajvana.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
477PratilacaZaprati

Najnovije objave