NaslovnaAvijacijaPrvi let ruskog borbenog drona Kronshtadt Sirius

Prvi let ruskog borbenog drona Kronshtadt Sirius

Trenutno se testira nova ruska bespilotna letelica. Ovo je Kronštad Sirius koji je razvio Kronštat (Kronshtadt) – ista kompanija koja proizvodi seriju dronova Orion.

Kronštat kaže da će Sirijus moći da lansira dve vrste municije – navođenu i nenavođenu. U ovom trenutku, dron je testiran u autonomnom okruženju – interakcija sa drugim avionima ili kopnenim vozilima i sistemima sa različitim naoružanjem. Nema reči o tome koliko će testovi trajati. Međutim, Rusija želi da dobije potpuno funkcionalan dron 2023. godine, spreman za isporuku kupcima.

Sirius

Izvor koji citira TASS kaže da će Sirijus moći ne samo da obavlja borbene, već i izviđačke misije. Bespilotna letilica će biti opremljena optičko-elektronskim sistemima. „Rat u Ukrajini pokazao je potrebu za ovom vrstom tehnologije“, rekao je izvor za TASS.

Šta znamo o Sirijusu?

Neki ruski stručnjaci definišu Sirijusa kao Orionovog starijeg brata. Biće teži od Oriona, kažu. Dronom će se upravljati satelitskom kontrolom.

Sirius je bespilotna letelica sa dva motora sa velikim dometom i teretom. Ima pravo krilo u kombinaciji sa tankim trupom. Perje drona je u obliku slova V. Ovo je tipičan aerodinamički dizajn ruskih inženjera. Siriusov pogon uključuje dva turboelisna motora.

Sirius

Ipak, glavne tehničke karakteristike su idalje nepoznate. Prema podacima iz dostupnih izvora, raspon krila drona biće oko 23 metra. Njihova dužina neće prelaziti 9 metara. Korisna nosivost če biti oko 450 kg, dok će maksimalna poletna masa biti u rasponu od 2 – 2,5 tone. Sirijus će moći da leti na maksimalnoj visini od 7 km i da razvije brzinu od 180 km/h.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave