NaslovnaAvijacijaMoskva povećala broj jurišnih helikoptera na frontu u Ukrajini

Moskva povećala broj jurišnih helikoptera na frontu u Ukrajini

Moskva je uspela da nadoknadi svoje gubitke i trenutno koristi više jurišnih helikoptera u Ukrajini. Prema rečima Jurija Ignata, portparola ukrajinskog vazduhoplovstva, Rusija sada raspolaže sa 360 helikoptera. Broj je povećan u odnosu na 250 helikoptera korišćenih od početka rata. Međutim, broj aviona u aktivnoj upotrebi je smanjen, kaže Ignat.

KAMOVI U HANGARU
KAMOVI U HANGARU

Prema Ignatu, Rusija aktivno koristi i beloruske aerodrome kojih ima oko 430. Od početka rata odnos aviona i helikoptera se promenio. Nekada je bilo 450 aviona i 250 helikoptera, danas su helikopteri broje 110 jedinica biše. Ignat ovu pojavu objašnjava čestom upotrebom jurišnih helikoptera za podršku ruskih kopnenih operacija.

Pored helikoptera, Rusija koristi dalekometne bombardere, lovce-bombardere i jurišne avione. „Uprkos svim problemima, Moskva je uspela da nadoknadi gubitke, a vazduhoplovstvo nastavlja da muči ukrajinsku vojsku“, naveo je Ignat u svom saopštenju. Prema njegovim rečima, ukrajinske oružane snage imaju poteškoća protiv nevođenih raketa na malim visinama ispaljenih iz helikoptera Kamov Ka-52.

Možda vas zanima: Da li se Su-57 koristi u Ukrajini?

Prema zapadnim vojnim ekspertima, Rusija ima problem sa ukrajinskom protivvazdušnom odbranom, a u isto vreme Ukrajina ne može da se nosi sa ruskom avijacijom. Postoji opasnost da rakete i PVO sistemi u jednom trenutku ponestanu. Zapadni mediji, takođe, javljaju da Rusija popunjava svoje avio rezerve iranskim bespilotnim letelicama. Ukrajini je potrebno više sistema PVO sa Zapada, uporno ponavljaju zapadni stručnjaci.

Kamov Ka-52

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave