NaslovnaOružjeNovo OružjePrva upotreba robotskog sistema za razminiranje Prohod-1 u Ukrajini

Prva upotreba robotskog sistema za razminiranje Prohod-1 u Ukrajini

NOVI deminerski robot kreiran je na bazi oklopnog vozila za deminiranje BRM-3MA.

Ruski istraživački institut „Signal“, proizvođač robotskog (opciono sa posadom) sistema za deminiranje pod nazivom Prohod-1 (Проход-1), potvrdio je upotrebu svog sistema od strane ruske vojske tokom rata u Ukrajini. Vladimir Pimenov, generalni direktor Signala, komentariše ovu upotrebu:

Prohod-1

Inženjerski robot Prohod-1 razvijen je po nalogu Ministarstva odbrane. To je opcioni sistem za čišćenje mina sa posadom koji je dizajnirao VNII Signal (deo konglomerata Rostec). Sistem uključuje robotsko vozilo za deminiranje na gusenicama BMR-3MA i komandno vozilo na bazi Kamaza sa motorom od 1.000 konjskih snaga i poboljšanom zaštitom od mina. Za razliku od sistema Uran-6, on je u stanju da izdrži eksploziju protivtenkovskih mina. Kako je saopšteno u julu, sistem se nalazi u zoni Severoistočnog vojnog okruga, gde učestvuje u razminiranju zemljišta u Donbasu.

Prohod-1 je kreiran da koristi moderne kotrljajuće minske koče KMT-7 i KMT-8. Sistem stvara prolaz širine 4,5 metara u minskom polju. Takođe je opremljen rezačima koji seku žice daljinski upravljanih nagaznih mina i elektronskim sistemom za ometanje radio-kontrolisanih nagaznih mina.

Pročitajte još: Pašteta opasna po zdravlje! Tako mala, a tako opasna… PMA-2

Do sada nije bilo zvaničnog saopštenja o usvajanju sistema od strane ruske vojske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave