NaslovnaMornaricaHrvatska nabavlja vojni brod od pola milijarde evra

Hrvatska nabavlja vojni brod od pola milijarde evra

Hrvatska nabavlja vojni brod od 500 miliona evra, dvostruko duži od Petra Krešimira IV, prenose mediji.

Foto MORH

“Radićemo na nabavci višenamenskog borbenog broda”, istakao je nedavno u svom govoru u Kninu premijer Andrej Plenković govoreći o planovima budućeg opremanja Hrvatske vojske.

To je prvi put da je iz vlade službeno potvrđeno da se ide u projekat nabavke vojnog broda klase korveta za potrebe Hrvatske ratne mornarice.

Prema nezvaničnim informacijama, stručnjaci mornarice već duže vrijeme rade na definisanju tehničkih karakteristika broda i njegove namene, a isti bi se trebao naći u novom Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga.

Kako saznaje “Index.hr”, išlo bi se na gradnju nove korvete, što znači da otpadaju ranije inicijative za nabavkom polovnog broda.

Načelnik Glavnog štaba admiral Robert Hranj krajem prošle godine najavio je nabavku višenamenskog broda lake korvete koja bi bila namenjena površinskom, protivpodmorničkom, protivazdušnom i protivraketnom dejstvu.

Sam brod je zamišljen kao budući štabni brod HRM-a koji bi bio namenjen zaštiti državne granice, ali bi HRM s njim dobio mogućnost isplovljavanja na Sredozemlje, pa čak i na okeane.

Bio bi to i najveći brod Hrvatske ratne mornarice, dužine oko 100 metara. Poređenja radi, raketna topovnjača Petar Krešimir IV. dugačka je 54 metra.

Prema admiralovim rečima, ovaj tip broda u redove mornarice mogao bi ući u periodu između 2025. i 2030. godine. Korveta je klasa broda dužine oko 100 metara opremljena s nekoliko topova srednjeg i malog kalibra te projektilima zemlja-zemlja i zemlja-vazduh kao i protivpodmorničkim naoružanjem.

Osim toga, ima mogućnost da primi i jedan mornarički helikopter. Razvoj, gradnja i opremanje ovakvog broda izuzetno su skupi te sa sobom nose mnogobrojne rizike. Stoga se procenjuje da bi Hrvatska išla na ugovaranje nekog postojećeg projekta s pouzdanim partnerom. U ovom trenutku na evropskom tržištu cena nove korvete kreće se između 400 i 500 miliona evra, što uključuje gradnju i opremanje broda.

1 KOMENTAR

  1. Hrvati se tajno mnogo naoružavaju modernim visokotehnološkim oružjem , imaju na to kao članovi NATO armije Sila Zapadne Demokratije i obavezu ! Posebno puno modernog oružja dobivaju od Amerikanaca po maloj ćenito ili besplatno , to im njihov vojni status kao članice NATO omogućava !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave