NaslovnaAvijacijaMiG-ovi 21 presreli avion na jugu Hrvatske

MiG-ovi 21 presreli avion na jugu Hrvatske

Reč je o putničkom avionu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poleteo iz Grčke prema Sloveniji s kojim kontrola leta nije mogla da uspostavi radio vezu

Dežurni borbeni dvojac HRZ-a iz integrisanog sastava vazdušne obrane NATO-a u ponedjeljak 15. avgusta 2022. između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog aviona koji je ušao u hrvatski vadušni prostor, javlja MORH.

Reč je o putničkom avionu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je polete iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla da uspostavi radio vezu.

Naredbom iz komande NATO smeštenog u Torrejonu u Španiji (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poleteli su kako bi presreli i identifikovali avion. Nakon vizualne potvrde pilota o kojoj se vrsti aviona radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.

S civilnim avionom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je avion nastavio leteti po planu leta do sletanja u Sloveniju.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

“- Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, poručuju iz MORH-a.”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave