NaslovnaAnalitikaBritanska obuka ukrajinske vojske - Operacija Orbital

Britanska obuka ukrajinske vojske – Operacija Orbital

Prateći razvoj ratnih operacija u Ukrajini, pogotovo krajem februara i tokom marta, stiče se utisak da je ruska komanda neopravdano podcenila osposbljenost ukrajinskih snaga. Ovo je utoliko čudnije jer su podaci o obuci i opremanju ukrajinske vojske od strane NATO, u prvom redu Velike Britanije, bili poznati i široj javosti.

No, sličnu grešku u proceni napravili su i NATO planeri, podcenjujući borbene sposbnosti ruske vojske. Naime, u svim propagandnim člancima u zapadnim medijima koji se odnose na ”Operaciju Orbital” (Operation Orbital), insistira se da se ukrajinska vojska obučava u duhu savremenog, fleksibilnog ratovanja prema standardima NATO dok se Rusi drže zastarele, krute sovjetske taktike sa strogom subordinacijom. Na žalost, (u smislu ljudskih žrtava) samo će vreme pokazati koliko je ”Orbital” zaista značio za Ukrajinu.

Šta je, u suštini, Operacija Orbital?

Koreni saradnje Ujedinenog Kraljevstva, SAD i Ukrajine sežu još u 1991 godinu. U to vreme započeta je saradnja i pružanje vojne pomoći Kijevu. Posebno je zanimljivo da su od 1991 do 1999, u američkoj bazi Fort Levenvort (Fort Leavenworth), Kanzas, specijalizaciju obavljali i ukrajinski i ruski viši oficiri! No, Rusi su 1999 napustili ovaj program dok se ukrajinski oficiri i danas usavršavaju u SAD.

U svakom slučaju, do intenziviranja britansko-ukrajnske saradnje došlo je nakon poznatih zbivanja 2014 godine. U početku, ta saradnja se zasnivala na obuci i pomoći u ”neletalnim” sredstvima. U februaru 2015, premijer Dejvid Kameron (David Cameron) je objavio da Ujedinjeno Kraljevstvo raspoređuje 30 vojnika u Ukrajinu kako bi pomogli u obuci ukrajinske vojske u medicinskim, logističkim, obaveštajnim i pešadijskim veštinama. Ovo je prethodilo širem programu obuke u kojem je učestvovalo do 75 britanskih vojnika. ”Instruktorska” grupa se smenjivala svaka dva meseca, a komanda i kontrola – svakih šest meseci. Cilj misije, pod kodnim nazivom ”Operacija Orbital”, bio je da se ”poveća kapacitet i sposobnosti ukrajinske vojske kako bi bolje branila teritorijalni integritet”. U operaciju su bile uključene i misije  drugih zemalja iz sastava ”Zajedničke multinacionalne grupe za obuku — Ukrajina” (JMTG-U,Joint Multinational Training Group — Ukraine). Britanci su sprovodili obuku daleko od zona sukoba na istoku, a u nju je bilo uključeno oko 100 pripadnika tzv. ”Timova za kratkoročnu obuku” (STTT, Short Term Training Teams). Ove timove je koordinirao i vodio štab sa sedištem u Kijevu. Obuka se fokusirala na osnovne, ključne borbene pešadijske i medicinske veštine; medicinsku pomoć, logistiku, borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava (C-IED) planiranje, komandovanje i pešadijske veštine. Britanija je tokom 2018. proširila obim ”Operacije Orbital” uključujući i pomorsku obuku koju su sprovodili timovi sastavljeni od osoblja Kraljevske mornarice i Kraljevskih marinaca (izgradnja pomorskih kapaciteta, ronjenje, gašenje požara, kontrola štete i nadzor mora). Tokom iste godine, u obuku su uključeni i pripadnici 3. mehanizovanog  bataljona Streljačkog puka (3rd mechanized infantry battalion of The Rifles).

Operacija je privremeno usporena nakon izbijanja Covid-19 pandemije ali je britanski ministar odbrane Ben Volas (Ben Wallace) u septembru 2020. pojačao podršku Ukrajini, najavljujući da će Britanija predvoditi multinacionalnu inicijativu za obuku ukrajinske mornarice.

Početkom decembra 2021, a u svetlu ruskih vojnih aktivnosti na granicama Ukrajine, britanska vlada je saopštila da ”razmatra mogućnost proširenja čisto odbrambene podrške Ukrajini”. Ministarstvo odbrane je u januaru 2022. potvrdilo da u cilju povećanja odbrambenih sposobnosti Ukrajine, povećava i paket materijalne vojne pomoći lakim protivoklopnim sistemima. Kada se sumiraju sva britanska ulaganja, u periodu od 2015 do 2022 godine je u okviru ”Operacije Orbital” obučeno  oko 22.000 ukrajinskih vojnika. 

Samaricanin
Samaricanin

Neposredno nakon početka ruske ”specijalne operacije”, transportnim avionima C-17 Globemaster III u Ukrajinu je prebačeno oko 2000 britanskih PT sredstava a avioni RAF, uključujući Boeing RC-135, vršili su izviđanje, prikupljanje obaveštajnih podataka o kretanju ruskih snaga i dostavljanju istih ukrajinskoj komandi. Istovremeno, britanski vojni timovi su zaduženi da obuče Ukrajince upotrebi isporučenog oružja (nastavak operacije ”Orbital”). Ovi timovi su se sastojali od 30 savetnika iz novoformiranog britanskog Rendžerskog puka (Ranger Regiment jačine 1000 lјudi, osnovan 1. decembra 2021. kao jezgro Brigade za specijalne operacije – Special Operations Brigade). 

Samson
Samson

Kako je London Kijevu isporučio i borbeno-izviđačka vozila ”Spartan” (CVRT, Combat Vehicle Reconnaissance Tracked FV103 Spartan), oklopljena patrlona vozila ”Mastif”(Protected Patrol Vehicle, PPV Mastiff  (”Mastif” je britanska varijanta MRAP IMV Coguar 6×6 sa šasijom Force Protection, Inc, na koju je u Britaniji ugrađen NP Aerospace elektronika i oklop. Može biti naoružan univerzalnim, GPMG 7,62 mm mitraljezom, teškim, M2HB 12.7 mm mitraljezom i automatskim bacačem granata 40 mm), vozila za detekciju mina ”Haski”(Husky VMMD, Vehicle-Mounted Mine Detection),teška vozila za taktičku podršku ”Hrt” (Wolfhound,Heavy Tactical Support Vehicle, britanska modifikacija Coguar 6×6),oklopna bolnička vozila FV104 ”Samarićanin” (FV104 Samaritan,varijanta iz familije CVRT) ioklopna remontno-evakuaciona vozila FV106 ”Samson” (FV106 Samsonarmoured recovery vehicle), ukazala se potreba za hitnom obukom ukrajinskih posada u rukovanju istim. U tom cilju, krajem marta 2022. u britanskoj bazi Balford (Bulford Camp, Salisbury Plain, Wiltshire) je pokrenut projekat ”Prolećna generacija” (Project Spring generation), koji su vodili uglavnom pripadnici  1. bataljonа Mersijskog puka (Mercian Regiment). 

Spartan
Spartan

Istovremeno, u kampovima u okrugu Viltšir (Wiltshire) na jugozapadu Engleske, Ukrajinci su  obučavani da rukuju višecevnim raketnim bacačima M270 (MLRS, Multiple Rocket Launcher System M270, koje su slične američkim HIMARS) i mobilnim haubicama 105 mm L119.

Vulfhund
Vulfhund

Sada već bivši britanski premijer Boris Džonson je 17 juna najavio intenziviranje ”Operacije Orbital”. Britanski Glavni štab je na sesijama od 20 do 27 juna doneo odluku da se Ukrajini, između ostalog, isporuči odbrambeno smrtonosno oružje, uključujući preko 6900 protivtenkovskih raketa, pet sistema PVO, 120 oklopnih borbenih vozila, 1360 protivstrukturne municije (anti-structure munitions), 4,5 tone plastičnog eksploziva, 400.000 komada malokalibarske municije, dalekometna artiljerijska oruđa, uključujući tri višecevna lansera M270, raketni sistemi, pripadajuća municija i neophodna obuka. Naime, planirano je da se svakih 120 dana u Britaniji obuči po 10.000 ukrajinskih vojnika, odnosno, da obuku mesečno prolazi po 2500 ljudi od kojih većina nema nikakvo borbeno iskustvo. Masovna obuka je započeta 7 jula 2022 godine u bazama na severozapadu, jugozapadu i jugoistoku Britanije, pri čemu se ”tačne lokacije drže u tajnosti iz bezbednosnih razloga”. Prva faza obuke podrazumeva upoznavanje za pravilnim rukovannjm strelјačkim oružjem (obuka se vrši na AK jurišnim puškama), pružanju prve pomoći na bojištu, vožnju borbenih vozila, taktici patroliranja i međunarodnim ratnim pravilima. Britanska vlada je za potrebe obuke nabavila jurišne puške AK kako bi ukrajinski vojnici trenirali sa oružjem koje se koristi na frontu. Da bi bili sigurni u ispravnost i pouzdanost oružja, pripadnici Velške garde (Welsh Guards, Combermere Barracks, Windsor) su prethodno, tokom 17 dana, izvršili inspekciju i testiranje više od 2400 kalašnikova. Uz osnovno streljačko oružje, svaki ukrajinski polaznik obuke snabdeven je ličnom zaštitnom opremom (šlemovi, zaštitni prsluci, štitnici za oči i uši), individualnim kompletima prve pomoći, terenskim uniformama i čizmama, zaštitnom odećom za hladno i vlažno vreme, velikim (Military Bergens) i lakim rancima (transportnim torbama), te dodatnom opremom neophodnom za terenske uslove uključujući ogrtače, vreće za spavanje i šančani alat.

Obuku sprovodi 1050 britanskih i specijalaca sa Novog Zelanda iz sastava 11. brigade za podršku bezbednosnih snaga (11th Security Force Assistance Brigade) pod komandom brigadira Džastina Stenhausa (Justin Stenhouse). 

Britanci priznaju velike ukrajinske gubitke u ljudstvu tokom tekućih borbi i upravo je to jedan od faktora kojim pravdaju svoj trud na obuci. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave