NaslovnaNovostiSverodonjeck i Azot su pali

Sverodonjeck i Azot su pali

Legenda o ”novom Azovstalu” nije uspela da zaživi

Bez melodramatičnih tonova, prilično hladno, zapadni mediji, uključujući CNN, potvrdili su da je 25. juna Severodonjeck potpuno u rukama ruske vojske. Scenaario Maruopola nije se ponovio niti je ”Azot” preuzeo ulogu ”Azovstala”. Istina, Zapad i Ukrajinci koriste termine da je vojska ”evakuisana” a grad ”napušten” a Rusi su grad ”oslobodili” a neprijatelj se ”povukao” ili je zarobljen.

Prema moskovskim službenim vestima, ruska vojna grupacija ”Jug” pod komandom generala Sergeja Surovikina (Сергей Владимирович Суровикин), u sadejstvu sa Narodnom milicijom LNR, 25. juna je u potpunosti oslobodila gradove Severodonjeck i Borovskoje kao i naselja Voronovo i Sirotino. Pokušaj ukrajinskih snaga da industrijsku zonu severodonjeckog zavoda ”Azot” pretvore u otpornu tačku u potpunosti je razbijen i teritorija ”Azota”, kao i  kompletna teritorija na levoj obali Severskog Donca, pod punom je kontrolom NM LNR. 

Povlacenje ukrajinske vojske
Povlacenje ukrajinske vojske

Ukrajinski regionalni vojni zvaničnici su još u petak, 24 juna, izvestili da je ukrajinskim snagama u Severodonjecku, jednom od poslednjih velikih uporišta u oblasti Lugansk, naređeno da ga napuste jer ne postoji mogućnost dalje odbrane a broj poginulih je svakoga dana samo rastao. 

Načelnik Severodonjecke gradske vojno-civilne uprave Aleksandar Strjuk (Олександр Сергійович Стрюк) je sutradan izjavio da je “situacija bila prilično komplikovana. Naša vojska je morala da pređe na bolje utvrđene položaje, što je trebalo da nam omogući dalju odbranu. Na nažalost, grad je ubrzo napušten. Rusi nisu uspeli da izvedu potpuno okruženje i uspostave totalnu blokadu što je i omogućilo evakuaciju. Za razliku od vojnika, ”nekoliko stotina civila”, o kojima se toliko brine u svim svetskim medijima, ”sklonilo se u hemijski zavod ‘Azot’ i odbacilo molbe da odu (sa borcima). Trenutno ne postoji mogućnost da napuste grad (u pravcu ukrajinske teritorije) tako da mogu da pokušaju da odu samo u na okupirane (pod ruskom kontrolom) teritorije. Spremni smo da olakšamo njihovu evakuaciju, ali za sada nema takve mogućnosti”, rekao je Strjuk. Sa suprotne strane, zvanični portparol snaga LNR, Ivan Filiponenko (Филипоненко Иван Михайлович), istoga dana je saopštio da je započeta evakuacija civila iz zone kombinata ”Azot”. Na to je Strjuk potvrdio da ”civili (zaista) napuštaju teritoriju fabrike, (o čemu Rusi) snimaju propagandne spotove. Ljudi su skoro 3 meseca proveli u podrumima, skloništima. Trenutno im je potrebna fizička i psihološka pomoć”.

Rafinerija NPZ Lisicansk
Rafinerija NPZ Lisicansk

Zastupnik Ministra odbrane Ukrajine, Hana Maljar (Маляр Ганна Василівна), u prepodnevnim časovima 25. juna je na Fejsbuku postavila objavu da su poruke na društvenim mrežama poremetile izlazak vojske iz Severodonjecka. Ona je istakla da je važno da se o povlačenju jedinica iz određenog naselja ne govori javno pre nego što to učini Generalštab. Javne informacije civila o napretku vojnih operacija i izveštavanje o tome na društvenim mrežama uz zvanična saopštenja Generalštaba, često remete vojne operacije. Očiti slučaj su događaji u Severodonjecku juče (24 juna) i prekjuče (23 juna). Ovakve objave Oružanim snagama Ukrajine jednostavno nisu dale mogućnost da izvrše planirano. Javno progovoriti da je ukrajinska vojska izašla iz… ili ušla u … PRE nego što to saopšti Generalštab, šteti radu oružanih snaga. Njima je potrebno dragoceno vreme – dan/dva, kako bi sprovele svoje planove i izvele manevre… Naime, vojska istovremeno sa izlaskom iz mesta paralelno realizuje još nekoliko zadataka. A za njihovu implementaciju – važno je to učiniti u uslovima informativne tišine. Sve informacije koje se mogu pružiti bez posledica, moraju poticati iz zvaničnih izvora: Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Hana je nepravedno optužila učesnike društvenih mreža; obaveštenje da su ukrajinske snage izgubile kontrolu nad Severodonjeckom su, kao što se vidi, pre zvaničnih vojnih organa objavili urednik sajta Cenzor.net, Jurij Butusov (Юрій Євгенович Бутусов), predsednik vojno-civilne administracije Laganska Sergej Gajdaj  ali i, što je najvažnije, CNN. 

Ruski T-65BV u Severodonecku
Ruski T-65BV u Severodonecku

Na desnoj obali reke, u Lisičansku, situacija još uvek nije u potpunosti raščišćena. Ruska vojna grupacija “Centar” pod komandom generala Aleksandra Lapina  (Александр Павлович Лапин), probivši dobro pripremljenu ukrajinsku odbranu, blokirala je Lisičansk sa juga Snage se sada kreću od Nikolajevke ka Lisičanskoj rafineriji (NPZ, нефтеперерабатывающий завод)  sa ciljem da se grad blokira i sa severa. Borbe se vode na periferiji NPZ, u stambenom naselju Bela Gora na jugu grada i kod Privolja na severu. Ruske snage su zauzele jedan od rudnika. Jedan od mostova na izlazu iz Lisičanska je navodno miniran tako da se ukrajinske snage mogu povlačiti samo bez tehnike. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave