NaslovnaIstorijaDeveti maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Deveti maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Slavi se i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći, 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Maršal Žukov čita tekst Akta o kapitulaciji Nemačke

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Počasna paljba, polaganje venaca, preleti aviona

Povodom Dana pobede nad fašizmom, počasna paljba biće izvršena u 11.00 sa Savske terase Beogradske tvrđave. Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti biće održana u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda 1944. godine. Takođe, kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti. U ceremonijama će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, kao i predstavnici diplomatskog kora, saopštila je Vlada. Vazduhoplovi Vojske Srbije od 11.30 do 13 časova izvršiće prelete iznad više gradova. Pripadnici Garde VS i juče su izvršili počasnu paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Povodom Dana pobede u Moskvi se svake godine održava vojna parada.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka, u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Obeležavanje Dana Evrope u Novom Sadu

Premijerka Ana Brnabić prisustvovaće zvaničnom prijemu povodom proslave Dana Evrope u 18.30 časova, u Gradskoj kući Novog Sada.

Prijem priređuju šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Počasna paljba povodom Dana pobede nad fašizmom

U skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su juče počasnu paljbu sa Savske terase Kalemegdana, povodom obeležavanja 9. maja — Dana pobede nad fašizmom.

Tokom počasne artiljerijske paljbe gardisti su ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Paljbi je prethodilo podizanje zastave i intoniranje himne Republike Srbije, posle čega je pročitana naredba predsednika Vučića o izvršenju počasne artiljerijske paljbe.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave