NaslovnaNovostiŽestoke borbe na istoku i jugu Ukrajine

Žestoke borbe na istoku i jugu Ukrajine

Sedamdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Čelnici SZO u Kijevu saopštili da prikupljaju dokaze za moguće ratne zločne u vezi sa zdravstvenim ustanovama u Ukrajini. Moskva i Kijev objavili kraj evakuacije civila iz “Azovstalja”. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je kod Harkova uništila vojnu opremu poslatu iz EU i SAD. UN: Broj izbeglica iz Ukrajine prešao 5,8 miliona.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Prvo Kijev pa onda Moskva objavili su kraj evakuacije civila iz čeličane “Azovstalj” u Marijupolju. Ruska strana navodi da je ukupno 51 osoba spasena od početka trodnevne operacije u četvrtak – 18 muškaraca, 22 žene i 11 dece.Ukrajinski vojnik u samohodnoj haubici na položaju kod Harkova

Više od 44.000 izbeglica napustilo je Ukrajinu u protekla 24 sata, što je od početka vojnih aktivnosti Rusije u ovoj zemlji ukupno oko 5,8 miliona, saopštio je Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je kod Harkova raketama “iskander” uništila vojnu opremu poslatu iz EU i SAD.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov saopštio je i da su ruske snage, između ostalog, neutralisale ukrajinske avione na aerodromima u Odeškoj, Arciskoj i Voznesenjskoj oblasti. 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da prikuplja dokaze za moguću istragu o navodnim ratnim zločinima ruskih snaga u vezi sa napadima na zdravstvene ustanove u Ukrajini. 

SZO je, kako navodi Majk Rajan, direktor tog tela UN za hitne slučajeve, dokumentovala 200 napada na bilnice i klinike u Ukrajini. Istakao je da svaki takav napad predstavlja ratni zločin.

Prvo saopštenje Saveta bezbednosti UN-a o Ukrajini

Savet bezbednosti UN izdao je svoje prvo saopštenje o ratu u Ukrajini, uz uzdržavanje od upotrebe reči “rat”, “sukob” ili “invazija”.

U saopštenju se “izražava duboka zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine” i izražava se “snažna podrška” generalnom sekretaru Antoniju Guteresu u traženju mirnog rešenja “spora”.

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu vojnu opremu vrednu 150 miliona dolara.

Istakao je da je tom isporukom, njegova administracija “skoro iscrpla” sredstva koja je odobrio Kongres SAD za Ukrajinu u martu i pozvao kongresmene da brzo odobre novu pomoć u vrednosti od 33 milijarde dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave