NaslovnaNovostiUkrajina: Ruske trupe prekršile primirje u “Azovstalju“

Ukrajina: Ruske trupe prekršile primirje u “Azovstalju“

Sedamdeset drugi dan rata u Ukrajini. Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kaže da je u toku treća operacija evakuacije civila iz čeličane “Azovstalj” u Marijupolju. Šef diplomatije EU Žosep Borelj tvrdi da su zemlje članice Unije blizu usaglašavanja šestog paketa sankcija Rusiji, uključujući i embargo na naftu. Borbe za Donbas ne prestaju. Kijev saopštava da neće pokrenuti kontraofanzivu pre juna kada se očekuje da stigne još oružja iz zapadnih zemalja.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kaže da je u toku treća operacija evakuacije civila iz čeličane “Azovstalj” u Marijupolju.

Prethodno je Moskva saopštila da je proglasila trodnevno primirje i otvorila koridor za evakuaciju civila na lokaciji čeličane. Kremlj, negira da su ruske trupe počele juriš na “Azovstalj”.

Vladimir Putin je u razgovoru sa izraelskim premijerom Naftali Benetom rekao da Kijev treba da naredi ukrajinskim borcima da polože oružje. Branioci “Azovstalja” tvrde da su ruske trupe ušle u fabriku i poručuju da je nikada neće predati. 

Odbrana “Azovstalja” i dalja evakuacija prioriteti su za ukrajinsko rukovodstvo. Uz poruku da su im životi svih u Azovstalju važni, Kijev traži da se primirje produži.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žosep Borelj tvrdu da su zemlje članice Unije blizu usaglašavanja šestog paketa sankcija Rusiji, uključujući i embargo na naftu. 

Borbe za Donbas, industrijsko središte Ukrajine, ne prestaju. 

Kijev poručuje da mu trebaju višestruki raketni sistemi za odbranu od ruskih krstarećih raketa. Neće pokrenuti kontraofanzivu pre sredine juna – do tada očekuju više oružja od saveznika.

Za Rusiju je zadati cilj – zauzimanje Donbasa i nema odustajanja. Ruska vojska zna da Amerika, NATO i Velika Britanija, ne predaju Ukrajini samo oružje, već i obaveštajne informacije. 

Sukobljene strane optužuju jedna drugu da je teško pregovarati. Ruski pregovarač Leonid Slucki kaže da su se ukrajinske kolege povukle nakon postizanja sporazuma i da ne poštuju dogovoreno.

Šef ukrajinske diplomatije ne očekuje rešenje skoro, jer kako kaže, Rusija više voli rat nego pregovore. Dmitro Kuleba poručuje da Ukrajina nema nijednu drugu opciju osim da pobedi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave