Naslovna Novosti Kod Harkova oboren još jedan muzejski primerak drona 

Kod Harkova oboren još jedan muzejski primerak drona 

0
google news

Bespilotna letelica Tu-143 srušila se nedaleko od položaja ruskih snaga kod Harkova, javljaju ruski mediji. Dron je sličan letelici koja se početkom marta srušila kod Zagreba.

Ruske snage objavile su da su kod Harkova oborile ukrajinski dron “Tu-143”, nešto manju i napredniju verziju letelice koja se početkom marta srušila kod Zagreba.

Srušeni Tu-143

Letelica je, navodno, bila napunjena eksplozivom, ali nije detonirala već se pri padu zarila u zemlju.

“Tupoljev 143” uveden je u naoružanje SSSR-a 1976. godine kao manja i naprednija verzija drona “Tu-141”. U osnovnim verzijama opremljen je kamerama i elektronskom opremom. Do kraja osamdesetih godina, proizvedeno je oko 950 primeraka ove letelice. Za razliku od prethodnika, “Tu-143” ima znatno manji domet, oko 60 kilometara i upotrebljavan je tokom ratova u Avganistanu i Libanu. 

“Tu-141”, koji se početkom marta srušio kod Zagreba, u naoružanje SSSR-a uveden je 1979. godine, kako bi komandnim centrima pružala informacije o kretanju protivničkih snaga. Dometa nekoliko stotina kilometara, bio je opremljen nizom specijalizovanih kamera i radarom.

Bespilotna letelica Tu-143

Pokreće ga mlazni motor “KR-17A” i za razliku od modernih dronova ne može da nosi naoružanje, lansira se sa posebne platforme i sleće uz pomoć padobrana.

Krstari brzinom od 1.000 kilometara na čas i ima operativni domet od oko 1.000 kilometara.

Tokom desetak godina, proizvedeno je nešto više od 150 takvih letelica, ali za sada nije poznato koliko ih je posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini.

(Izvor:RTS)

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version