NaslovnaNovostiObeležavanje godišnjice pogibije pukovnika Milenka Pavlovića

Obeležavanje godišnjice pogibije pukovnika Milenka Pavlovića

U Valjevu je juče obeležena godišnjica pogibije pilota Vojske Jugoslavije pukovnika Milenka Pavlovića, koji je poginuo na današnji dan, pre 23 godine, u herojskoj borbi sa daleko nadmoćnijim NATO agresorom.

Obeležavanju je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je u pratnji komandanata Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 204. vazduhoplovne brigade položio venac kraj spomen-obeležja pukovniku Pavloviću. Vence i cveće položili su i članovi porodice i brojne delegacije, a pomen je služio episkop valjevski Isihije. U čast slavnog pilota nebo iznad Valjeva danas su simbolično nadletali avioni Vojske Srbije „mig 29“. 

Nakon polaganja venca, načelnik Generalštaba je u svom obraćanju podsetio na lik i delo pukovnika Milenka Pavlovića, legendarnog komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka.

— Milenko je rođen u ovom kraju i još od rane mladosti je pokazao svoju privrženost i ljubav prema pilotskom pozivu. Završio je vazduhoplovnu vojnu gimnaziju, potom i akademiju, a kroz karijeru je prošao sve komandne dužnosti u avijacijskoj eskadrili i puku, izrastajući usput u vrhunskog pilota i komandanta, jednog od najboljih koje je vojska imala. Svojim komandovanjem i pojavom ulivao je poverenje i bio čvrst oslonac za sve one sa kojima je obavljao vojničke dužnosti, a njegova blistava vojnička karijera ovenčana je brojnim priznanjima i odlikovanjima — istakao je general Mojsilović.

Milenko Pavlović je rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, u opštini Osečina kod Valjeva. Bio je pilot Vojske Jugoslavije i ratni komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, a poginuo je u vazdušnoj borbi sa NATO agresorom iznad Valjeva 4. maja 1999. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave