NaslovnaNovostiKijev traži višecevne raketne bacače, Putin pozvao borce u "Azovstalju" da polože...

Kijev traži višecevne raketne bacače, Putin pozvao borce u “Azovstalju” da polože oružje

Sedamdeset prvi dan rata u Ukrajini. Nastavlja se ruska ofanziva na istoku Ukrajine. Kijev saopštio da neće pokrenuti kontraofanzivu pre juna – kada se očekuje da stigne još oružja iz zapadnih zemalja. Od saveznika traže višecevne raketne bacače. Moskva tvrdi da humanitarni koridori iz “Azovstalja” funkcionišu, a Putin poziva ukrajinske borce u toj čeličani da polože oružje.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Borbe za Marijupolj se nastavljaju. Šef ukrajinskog pregovaračkog tima rekao je da su ruske snage ušle na teritoriju železare “Azovstalj”, poslednjeg uporišta ukrajinskih snaga u Marijupolju.

Ruska vojska saopštila je da će otvoriti humanitarne koridore iz železare 5, 6. i 7. maja, kako bi se evakuisali civili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je za Volstrit džornal da neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom.

“Nećemo ići u zamrznuti konflikt. Postao sam predsednik kada su postojali sporazumi ‘Minsk 1’ i ‘Minsk 2’. Bilo je relevantnih dokumenata koji su prekršeni, što znači da ti dokumenti nisu bili ozbiljni. Ipak, na papiru je bilo dogovora. Bio je to zamrznuti konflikt. Ja sam protiv. Takav dokument sigurno nećemo imati”, naglasio je Zelenski.

Evropska unija predstavila je šesti paket sankcija, koji tek treba da bude usvojen. Deo novih mera je i embargo na uvoz ruske nafte, a izuzeće su već tražile Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska. 

Bugarski parlament je odobrio slanje vojnotehničke pomoći Ukrajini, ali ne i oružja i municije.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj, kako kaže, specijalne vojne operacije sprečavanje genocida u Donbasu, “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave