Kijev traži višecevne raketne bacače, Putin pozvao borce u „Azovstalju“ da polože oružje

Sedamdeset prvi dan rata u Ukrajini. Nastavlja se ruska ofanziva na istoku Ukrajine. Kijev saopštio da neće pokrenuti kontraofanzivu pre juna – kada se očekuje da stigne još oružja iz zapadnih zemalja. Od saveznika traže višecevne raketne bacače. Moskva tvrdi da humanitarni koridori iz „Azovstalja“ funkcionišu, a Putin poziva ukrajinske borce u toj čeličani da polože oružje.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

23:52

Guteres: U toku nova operacija evakuacija civila iz „Azovstalja“

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kaže da je u toku treća operacija evakuacije civila iz čeličane „Azovstalj“ u Marijupolju. Uz pomoć Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta crvenog krsta iz te oblasti evakuisano je skoro 500 civila. Guteres je odbio da da detalje o novoj operaciji „kako bi se izbeglo podrivanje mogućeg uspeha“. Nadam se da će se nastaviti koordinacija sa Moskvom i Kijevom i da će dovesti do češćeg prekida vatre kako bi se omogućilo da civili dobiju bezbedan prolaz iz područja gde se vode borbe“, rekao je Guteres u obraćanju Savetu bezbednosti UN-a. (Reuters)

22:52

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja izdala upozorenje zbog sukoba u Ukrajini

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) upozorila je na povećanje opasnosti sa kojima se avio-kompanije suočavaju zbog sukoba u Ukrajini.

Pod opasnostima EASA podrazumeva mogućnost da civilini avioni budu slučajna meta vojnih dejstava i povećanje rizika od sajber napada, prenosi Rojters.

Napominju da u ratnim zonama lako dolazi do pogrešnog odabira ciljeva.

Dodaju da, ako se uzme u obzir da se u tim zonama ometaju elektronski uređaji za navigaciju i identifikaciju, onda je jasno kolikom se riziku izlažu letelice koje ne pripadaju stranama u sukobu, stoji u saopštenju EASA objavljenom na internetu.

(Rojters) 

21:56

Volodin: Rusija nije bezbedna dok Ukrajina ne pristane na vanblokovski status

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin kaže da se Rusija ne može osećati bezbedno dok Ukrajina ne pristane na vanblokovski i nenuklearni status.

Operacija ima za cilj da obezbedi bezbednost građana Ruske Federacije, kako u našoj zemlji tako i na teritoriji DNR i LNR, čime bi bio obezbeđeni mir u budućnosti i sposobnost zemlje da se razvija“, rekao je Volovdin na radijuKomsomoljskaja pravda, prenosi Tas.

Volodin je, međutim, dodao da su odbijeni ruski predlozi da Ukrajina postane vanblokovska i nenuklearna zemlja i poručio: Dok se takva odluka ne donese, ne možemo se osećati bezbedno.

Predsednik Dume naglasio je i da Rusija ne planira vojnu mobilizaciju.

(Tanjug/Tas)

19:49

Šolc: Korisni razgovori sa Zelenskim, Analena Berbok ide u Ukrajinu

Nakon što su dve zemlje popravile diplomatske odnose, koji su zahladneli zbog odbijanja Kijeva da u posetu primi nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera, iz Berlina je saopšteno da će šefica diplomatije Analena Berbok uskoro posetiti Ukrajinu, prenosi Rojters.

Premijer Olaf Šolc rekao je na preskonferenciji da je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim imao korisne razgovore.

Štajnmajer je sredinom aprila planirao da poseti prestonicu Ukrajine, ali je Kijev odbio da mu poželi dobrodošlicu zbog njegove ranije podrške saradnji sa Rusijom.

Odbijanje Kijeva izazvalo je skandal u Nemačkoj, a Šolc je odustao od posete Ukrajini, pre nego što to učini predsednik Nemačke.

(Rojters) 

19:18

Benet: Putin se izvinio zbog izjave Sergeja Lavrova o Hitlerovom poreklu

Izraelski premijer Naftali Benet kaže da se predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru izvinio zbog izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo, prenosi Rojters.

Benet je rekao da prihvata izvinjenje i zahvalio Putinu što je razjasnio svoj stav.

(Rojters) 

19:02

Britanija, sankcije za ruski „Evraz“

Britanska vlada je uvela sankcije za kompaniju za proizvodnju čelika i ruda „Evraz“ kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ova kompanija za proizvodnju ruda i čelika posluje u sektorima od strateškog značaja za Vladu Rusije, saopštila je britanska vlada.

Današnje zamrzavanje imovine znači da nijedan građanin ili kompanija u Velikoj Britaniji ne može da posluje sa njima.

(Rojters) 

18:41

Beloruski Generalštab: NATO bi mogao da stvori grupe za napad

Snage NATO-a koncentrisane su u blizini granica Rusije i Belorusije i na njihovoj osnovi bi mogle da budu stvorene grupe za napade, kaže zamenik načelnika beloruskog Generalštaba Ruslan Kosigin, prenosi Tas.

„Snage NATO se nalaze u blizini granica Rusije i naše zemlje“, naveo je Kosigin u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Belorusije.

(Tanjug/Tas) 

18:15

Zelenski sa Džonsonom o obezbeđivanju oružja većeg dometa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson razgovarali su o mogućnostima da Britanija ukrajinskim snagama obezbedi oružje većeg dometa, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta, prenosi Rojters.

„Lideri su razgovarali o razvoju događaja na bojnom polju i zahtevima ukrajinskih oružanih snaga, uključujući obezbeđivanje oružja većeg dometa kako bi se sprečilo bombardovanje civila“, rekao je portparol.

(Rojters) 

18:05

Kišinjev: Moldavija ne može da pruži vojnu pomoć Ukrajini

Predsednik moldavskog parlamenta Igor Grosu istakao je da nije moguće da ta zemlja obezbedi vojnu pomoć Ukrajini zbog svoj neutralnog statusa, prenosi Tas.

Grosu, koji je i lider moldavske vladajuće Stranke akcije i solidarnosti, naveo je to u odgovoru predsedniku ukrajinske Vrhovne rade Ruslanu Stefančuku.

Agencija navodi da je Grosu nedavno posetio Kijev, kada ga je Stefančuk zamolio da razmotri mogućnost da se Ukrajini obezbedi šest avioa „mig-29“ koje je Moldavija ranije ponudila na prodaju, ali dosad nije uspela da pronađe nijednog kupca.

(Tanjug/Tas) 

17:46

Putin: Civili mogu iz „Azovstalja“, borci da polože oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin je, tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom, poručio da Rusija ostaje spremna da obezbedi bezbedan koridor za izlazak civila iz opkoljene čeličane „Azovstalj“ u ukrajinskoj luci Marijupolju, saopštio je Kremlj.

Naglasio je i da bi Kijev trebalo da naredi ukrajinskim borcima koji se nalaze u čeličani da predaju oružje.

(Rojters)

17:30

Barel nafte skočio na 111 dolara

Uspon cena nafte ubrzao se premašujući nivo od 111 dolara za barel, nakon medijskih izveštaja da je naftna grupa „OPEK plus“ odlučila da skromno poveća proizvodnju u junu, i pošto je Evropska unija iznela u sredu plan o embargu na uvoz ruske nafte, prenosi Rojters.

Evropska nafta Brent je ojačala za 0,88 posto na 111,1 dolar po barelu na trgovanju u Londonu u 17:05 časova po našem vremenu, a cena američke WTI nafte je porasla za 0,58 procenata na 108,4 dolara za barel, prema podacima sa portala Oilprice, koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Grupa „OPEK plus“, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici koje predvodi Rusija, dogovorila se o skromnom mesečnom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno u junu.

(Rojters)

17:00

Do sada, dvanaest milijardi dolara pomoću Ukrajini

Ukrajina je, od početka rata, u oružju i novcu dobila oko dvanaest milijardi dolara pomoći, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

„Od početka rata, naša država je dobila više od 12 milijardi dolara pomoći u oružju i novcu. Zahvalni smo… Prolazimo kroz kritičan period u istoriji, kada se odlučuje o sudbini države“, rekao je ukrajinski premijer.

(Unian) 

16:30

Stoltenberg: NATO će pojačati prisustvo kod Švedske

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će NATO povećati svoje prisustvo kod granica Švedske i u Baltičkom moru u trenutku kada se bude obrađivala potencijalna prijava te zemlje za pridruživanje alijansi, prenosi Rojters.

Švedska i Finska ostale su van alijanse, ali su, kako navodi Rojters, ruska aneksija Krima 2014. i njen napad na Ukrajinu naveli su ove zemlje da ponovo razmisle o svojoj bezbednosnoj politici, a članstvo u NATO izgleda sve verovatnije.

Obe zemlje traže garancije za vojnu zaštitu tokom procesa podnošenja zahteva za članstvo u NATO, koji bi mogao da potraju i do godinu dana dok ga ne odobre sve članice.

„Uveren sam da ćemo naći ressenja za bezbednosne potrebe koje će Švedska imati u prelaznom periodu“, rekao je Stoltenberg za SVT.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na „ozbiljne posledice“ i da bi mogla da rasporedi nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj eksklavi Kalinjingradu ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a.

(Rojters) 

16:05

Brnabić: Tri miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljenima u Ukrajini, izjavila je premijerka Ana Brnabić na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi.

15:17

Makron: Francuska će izdvojiti dve milijarde dolara za Ukrajinu

Francuska će ove godine povećati ukupnu finansijsku pomoć Ukrajini sa 1,7 milijardi na dve milijarde dolara, izjavio je predsednik ove zemlje Emanuel Makron u video obraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi.

„Humanitarna pomoć stanovništvu i ekonomska situacija u zemlji usled uništavanja civilne infrastruktrure zahtevaju novi napor međunarodne zajednice“, rekao je Makron.

Cilj konferencije je da se pruži pomoć Ukrajini, koja se suočava sa ekonomskim i humanitarnim posledicama sukoba sa Rusijom, a domaćini konferencije su Poljska i Švedska u saradnji sa predsednicima Evropske komisije i Saveta Evrope.

(Rojters

14:33

Zalužnji: Ukrajini potrebni višestruki raketni sistemi

Načelnik Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji izjavio je da su njegovoj zemlji potrebni višestruki raketni sistemi (MLRS) za odbranu od ruskih krstarećih raketa.

On je nakon što je upoznao američkog generala Marka Milija, načelnika združenog Generalštaba američke vojske, o vojnoj situaciji u Ukrajini, rekao da je Rusija nastavila sa napadima krstarećim raketama.

„Stoga je pitanje obezbeđivanja Ukrajini višestrukih raketnih sistema kao što su M142 HIMARS i M270 MLRS od ključnog značaja“, rekao je on.

 (Rojters)

14:03

Kišida: Japan će pokrenuti nuklearke da smanji zavisnost od Rusije

Japanski premijer Fumio Kišida najavio je da će ta zemlja pokrenuti nuklearne reaktore kako bi pomogla da se smanji zavisnost Japana i drugih zemalja od ruske energije.

„Koristićemo nuklearne reaktore uz bezbednosne garancije da doprinesemo svetskom smanjenju zavisnosti od ruske energije. Ponovno pokretanje samo jednog postojećeg nuklearnog reaktora imalo bi isti efekat kao isporuka 1,0 milion tona tečnog prirodnog gasa godišnje na globalno tržište“, rekao je Kišida.

Japan se više oslanja na ruski gas otkako je zatvorio nuklearne reaktore nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine, u kojoj su zemljotres i cunami izazvali topljenje nuklearnog jezgra, što je imalo razorne posledice u severoistočnom regionu zemlje.

Naveo je da će Japan „ranjivost sopstvene energetske samodovoljnosti“ rešavati širenjem mreže dobavljača od kojih kupuje energiju, promovisanjem obnovljivih izvora energije i korišćenjem nuklearne energiju kako bi diverzifikovala svoju proizvodnju struje.

(Rojters)  

13:52

Arestovič: Ukrajina verovatno neće pokrenuti kontraofanzivu pre sredine juna

Ukrajina verovatno neće pokrenuti kontraofanzivu u ratu sa Rusijom pre sredine juna, kada
se nada da dobije više oružja od saveznika, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Navodi da ne očekuje da će ruska ofanziva u Ukrajini proizvesti bilo kakve „značajne
rezultate“ do 9. maja, kada Rusija slavi Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Arestovič je dodao da su nastavljene borbe u železari „Azovstalj“, ali nije naveo više detalja.

(Rojters

12:48

Vrhovna rada predlaže zabranu prometa u rubljama za vreme vanrednog stanja

Ukrajinska Vrhovna rada je predložila tri zakona o zabrani prometa ruske rublje na teritoriji Ukrajine i za prekogranične transfere, prenosi Ukrinform pozivajući se na sajt parlamenta.

U nacrtu zakona predlaže se da se za vreme vanrednog stanja zabrani svaka upotreba ruske rublje unutar Ukrajine i za prekogranične transfere, da se deponuju sredstva denominirana u ruskim rubljama bez obračunavanja kamata, provizija…

Depozit, kako se navodi, ne suspenduje vlasništvo nad takvim sredstvima, već ga privremeno ograničava.

(Ukrinform

12:27

Kremlj: Humanitarni koridori iz čeličane „Azovstalj“ funkcionišu

Kremlj je negirao da su ruske trupe izvršile juriš na čeličanu „Azovstalj“ na jugu Ukrajine, gde se nalaze ukrajinski borci i civili. Kremlj navodi i da humanitarni koridori funkcionišu.

Na pitanje da li je istinita tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruske trupe upale na teritoriju fabrike, portparol Kremlja Dmitrij Peskov uputio je novinare na naređenje ruskog predsednika Vladimira Putina da se ne juriša na postrojenje.

(Rojters

12:16

Moskva proteruje sedam danskih diplomata

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sedam danskih diplomata proglašeno „personama non grata“, kao odgovor na potez Kopenhagena kada je proterano 15 ruskih diplomata.

Moskva se, takođe, protivi tome što Danska šalje vojnu pomoć Ukrajini.

Ministarstvo je saopštilo da je otvorena antiruska politika Danske ozbiljno šteti bilateralnim odnosima dve zemlje i da Rusija kao odgovor zadržava pravo da preduzme dodatne korake.

(Rojters

11:47

Slucki: Teški pregovori sa Kijevom

Šef komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove i jedan od pregovarača sa Ukrajinom Leonid Slucki rekao je da su pregovori bili teški i optužio predstavnike Kijeva za „povlačenje“ iz postojećih sporazuma, izvestila je novinska agencija TAS.

„Ja sam jedan od četiri pregovarača sa ruske strane, međutim, teško je pregovarati. Ukrajinske kolege se dogovore, a zatim se povuku“, kazao je Slucki.

(Rojters, Izvestija

11:32

Hrvatska na donatorskoj konferenciji u Varšavi daje Ukrajini pet miliona evra

Hrvatska će Ukrajini pomoći s pet miliona evra na donatorskoj konferenciji koja se danas održava u Varšavi i kojoj će se virtualno obratiti Volodimir Zelenski.

11:31

Vitalij Kim: Tokom noći bombardovan Nikolajev

Trupe Ruske Federacije su celu noć bombardovale grad Nikolajev, izjavio je predsednik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim. Prema njegovim rečima nema žrtava, ali ima ranjenih.

Prema njegovim rečima pričinjena je velika materijalna šteta.

(Ukrinform)

11:21

Lukašenko: Kijev nije zainteresovan da pregovara sa Moskvom

Predsednik belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da zvanični Kijev nije zainteresovan da pregovara sa Rusijom.

– Zašto Ukrajina, na čijoj se teritoriji zapravo vodi rat i čiji ljudi ginu, nije zainteresovana za pregovore – pitao se Lukašenko u intervjuu ua AP.

On je zatim rekao i da Ukrajina provocira Rusiju.

10:55

Raketni napad na železnicu u Dnjepru

Ruske snage ispalile su rakete na objekat železničke infrastrukture u Dnjepru, saopštila je pres-služba ukrajinskih železnica.

Kako se navodi u saopštenju, među železničarima nema povređenih, a obim štete biće procenjen po završetku uzbune za vazdušni napad, prenosi Interfaks Ukrajina.

„Ruske trupe nastavljaju precizno da gađaju železničku infrastrukturu. Desio se još jedan raketni napad na železničku infrastrukturu u Dnjepru“, saopštila je kompanija na Telegram kanalu.

(Tanjug

09:48

Generalštab Rusije: Oborena tri ukrajinska aviona i 14 dronova

Ruski PVO sistem oborio je tri aviona SU-24, SU-27 i SU-25 Oružanih snaga Ukrajine (AFU), kao i 14 dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

(Izvestija

09:43

Generalštab Ukrajine: Ruske snage izgubile kontrolu nad nekoliko naselja kod Nikolajevske i Hersonske oblasti

Vojska Ruske Federacije izgubila je kontrolu nad nekoliko naselja na granici Nikolajevske i Hersonske oblasti, objavio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

(Unian

09:25

Napad ruske avijacije na ukrajinske položaje u oblasti Poposnaja

Ruska avijacija napala je ukrajinske položaje u oblasti Popasnaja, javlja dopisnik Izvestije.

Udare izvode helikopteri Ka-52. Napominje se da je Popasnaja najbliže naselje Pervomajsku odakle, kako se tvrdi, Oružane snage Ukrajine granatiraju grad.

(Izvestija

09:24

Rusi tvrde da su ponovo gađana sela u oblasti Belgoroda

Načelnik Belgorodskog okruga tvrdi da su iz pravca Ukrajine gađana dva sela i da je napad još u toku. Kako navodi, gađana su sela Žuralevka i Nehotevka, koji se nalaze uz granicu Hersonske oblasti.

09:08

Ograničenje letova na aerodromima na jugu i centru Rusije produžen do 13. maja

Režim privremenog ograničenja letova na 11 ruskih aerodroma na jugu i u centralnom delu te zemlje produžen je do 13. maja, navodi se u saopštenju ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj.

Letovi su ograničeni na aerodrome Anapa, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Gelendžik, Krasnodar, Kursk, Lipeck, Rostov na Donu, Simferopolj i Elista.

„Ruskim avio-kompanijama se preporučuje da organizuju prevoz putnika na alternativnim rutama koristeći aerodrome Soči, Volgograd, Mineralne Vode, Stavropolj i Moskva. Ostali aerodromi u Ruskoj Federaciji rade normalno“, navodi se u saopštenju.

(Izvestija

08:29

Ruske snage uvežbavale simulirane nuklearne raketne napade

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njene snage uvežbavale simulirane nuklearne raketne napade u Kalinjingradu, zapadnoj enklavi koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Kako se navodi u saopštenju, praktikovana su simulirana „elektronska lansiranja“ mobilnih balističkih raketnih sistema Iskander sa nuklearnom sposobnošću, prenosi Gardijan.

08:27

Njujork tajms objavio da su SAD pružale obaveštajne podatke Ukrajini

Sjedinjene Države su pružile obaveštajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u ratu u Ukrajini, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Pomoć za ciljanje deo je poverljivih napora Bajdenove administracije da Ukrajini pruži obaveštajne podatke na bojnom polju u realnom vremenu, navodi list. Vašington je, kako se izveštava, Ukrajini dostavio detalje o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokaciji i druge detalje o ruskom mobilnom vojnom štabu, a Ukrajina je kombinovala tu pomoć sa sopstvenim obaveštajnim podacima za izvođenje artiljerijskih udara i drugih napada u kojima su ubijeni ruski oficiri.

08:00

Nastavljena isporuka gasa preko Nemačke do Poljske

Preko gasovoda „Jamal-Evropa“ nastavljena je isporuka gasa od Nemačke do Poljske, pokazuju podaci nemačkog gasnog operatera „Gaskejd“.

Na mernom mestu Malnov na nemačkoj granici isporuka gasa porasla je na 4.543.464 kWh/h sa nule.

(Rojters

07:30

Raketni udar tokom noći na Kramatorsk

Ruske snage izvele su raketni udar na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, a u granatiranju je povređeno šest osoba, izvestilo je Gradsko veće Kramatorska na Telegram kanalu.

Kako se navodi, najmanje tri petospratnice, škola i obdanište su teško oštećene.

(Ukrinform

Borbe za Marijupolj se nastavljaju. Šef ukrajinskog pregovaračkog tima rekao je da su ruske snage ušle na teritoriju železare „Azovstalj“, poslednjeg uporišta ukrajinskih snaga u Marijupolju.

Ruska vojska saopštila je da će otvoriti humanitarne koridore iz železare 5, 6. i 7. maja, kako bi se evakuisali civili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je za Volstrit džornal da neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom.

„Nećemo ići u zamrznuti konflikt. Postao sam predsednik kada su postojali sporazumi ‘Minsk 1’ i ‘Minsk 2’. Bilo je relevantnih dokumenata koji su prekršeni, što znači da ti dokumenti nisu bili ozbiljni. Ipak, na papiru je bilo dogovora. Bio je to zamrznuti konflikt. Ja sam protiv. Takav dokument sigurno nećemo imati“, naglasio je Zelenski.

Evropska unija predstavila je šesti paket sankcija, koji tek treba da bude usvojen. Deo novih mera je i embargo na uvoz ruske nafte, a izuzeće su već tražile Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska. 

Bugarski parlament je odobrio slanje vojnotehničke pomoći Ukrajini, ali ne i oružja i municije.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj, kako kaže, specijalne vojne operacije sprečavanje genocida u Donbasu, „demilitarizacija“ i „denacifikacija“ Ukrajine.

Ostavite komentar

Ne morate uneti email, čak ni ime. Komentari mogu biti anonimni.