NaslovnaNovostiRaketni napad u Lavovu; Nastavlja se opsada "Azovstalja"

Raketni napad u Lavovu; Nastavlja se opsada “Azovstalja”

Šezdeset deveti dan rata u Ukrajini. Moskva tvrdi da su ukrajinske trupe u čeličani “Azovstalj” iskoristile primirje da zauzmu borbene položaje, pa je ruska vojska odgovorila artiljerijom i avijacijom. Preko “Jamal-Evrope” ponovo teče gas ka Poljskoj. Mađarska poručuje da neće uvoditi sankcije na ruski gas i naftu. Slovačka traži izuzeće od mogućeg embarga EU na naftu iz Rusije. Ukrajinci nisu spremni da daju deo teritorije Rusiji zarad okončanja rata, poručuje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Gradsko veće Marijupolja najavilo je za danas evakuaciju civila uz podršku Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta, navodi se na Telegram nalogu Gradske kuće.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da se nastavlja operacija evakuacije ljudi iz Marijupolja, a da se 3. maja se očekuje kretanje humanitarnih koridora iz Berdjanska, Tokmaka i Vasilovke u regionu Zaporožja, prenosi Ukrinform.

Ministri Evropske unije nadležni za razvoj i snabdevanje energetskim resursima osudili su rusku korporaciju Gasprom zbog obustave isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, saopštila je francuska ministarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili na konferenciji za novinare u Briselu.

“Tokom sastanka ministri su potvrdili jedinstvo i solidarnost svih zemalja EU pred novim izazovima. Pre svega, svi najoštrije osuđujemo jednostranu odluku Gasproma da obustavi isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj”, rekla je Pompili.

Ukrajinci nisu spremni da deo svoje teritorije daju Rusiji zarad okončanja rata, pošto se “Kremlj tu neće zaustaviti i krenuće u novu agresiju za dve do tri godine”, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za grčki javni servis ΕRΤ.

Predsednik SAD Džo Bajden “voleo bi da poseti Ukrajinu”, ali trenutno za to ne postoji plan, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki, nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi iznenada posetila Ukrajinu tokom vikenda.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu neće biti ukinute dok Moskva ne postigne mirovni sporazum sa Kijevom i dodao da je na Ukrajini da odluči kakav mir želi.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da je čuo različita mišljenja o embargu na uvoz ruske nafte i da neke zemlje nisu spremne za takav korak.

Prema njegovim rečima, Nemačka će moći da prebrodi embargo EU na uvoz ruske nafte do kraja ove godine, mada bi prekid kupovina mogao da dovede do nestašice.

Lokalni guverner Maksim Marčenko izjavio je na Telegram kanalu da je raketiran lučki grad Odesa na jugozapadu Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta vratila ambasadu iz Lavova u Kijev, jer se bezbednosna situacija u glavnom gradu Ukrajine poboljšava. Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde saopštila je na Tviteru da će ta zemlja u sredu ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu.

Prema podacima UNHCR-a Ukrajinu je od početka rata napustilo pet i po miliona ljudi.

Kako navodi ova agencija Ujedinjenih nacija, statistika je sastavljena od podataka iz različitih izvora, uglavnom od graničnih vlasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave